Нидерландските фермери гледат 75 000 хектара продукция без субсидии за био

0

75 хиляди хектара (4%) от земеделската площ на Нидерландия се обработват по биологичен начин, а делът на биопродуктите на пазара е нараснал през миналата година на 4,3 процента. Фермерите в страната са единствените в Евросъюза, които не получават субсидии за биологично производство, но въпреки това площите с биологична продукция и сертифицираните биокомпании непрекъснато се увеличават.

Как Нидерландия – близо три пъти по-малка от България, но с около три пъти по-голямо население и водеща роля в аграрните технологии и биологичното фермерство постига това, ще стане ясно на международната конференция “Биоземеделието в България: Ще успеем ли да рестартираме системата?” на 20 февруари в Пловдив по време на Международното селскостопанско изложение “АГРА 2020”. Организатори са Фондацията за биологично земеделие “Биоселена”, съвместно с Министерството на земеделието, храните и горите и Българска асоциация “Биопродукти”. Нидерландия е страната специален гост на това шесто издание на форума.

Сред специалните говорители на конференцията е Мариан Блом – мениджър проекти в “Knowledge&Innovations” – BIONEXT, която обединява трите големи биоасоциации в Нидерландия: на фермерите, на преработвателите и на търговците. Пазарните тенденции и възможности за реализация на биопродукти ще бъдат представени от нидерландската компания “Tradin Organic”, водещ търговец на биосемена и плодове за хранителната промишленост.

Конференцията се провежда в ключов момент за българския биосектор. Едно от сериозните предизвикателства за българските биопроизводители е, че пазарът продължава да изпреварва производството. След трусове, промени в нормативната уредба и няколко години без финансово подпомагане от 2020 година се очаква да бъде отворен нов прием за подпомагане на био производители: 40 млн. евро, предназначени за биофермерите през следващите три години, но с допълнителни условия.

От 2021 в сила ще влезе нов регламент за биологичното производство, публикуван от Европейската комисия. Една от целите на стратегията “От фермата до трапезата”, подробности по която се очаква ЕК да представи скоро, е увеличаване на биологичното производство. IFOAM, Международната федерация на движенията за органично земеделие, настоява тази цел да бъде обвързана с конкретни измерими индикатори=

Един от тях е 20% от земеделската земя в ЕС да бъде био до 2030 година. На конференцията ще бъдат обсъждани новостите в законодателството и правилата за подпомагане на българските биопроизводители, добри биопрактики, нововъведения и иновации, нови продукти и възможности за реализацията им, както и последните резултати от научни изпитвания в биоферми. Предвидена е и дегустация на биопродукти на български производители.

Споделете.

Коментирайте

Close