Вкуси България със SlowTours.bg

Фермери декларират тройно завишени виртуални животни заради субсидии

0

Фермери са декларирали двойно и тройно повече животни от реално отглежданите, за да източват европейски субсидии. Виртуалните животни са засечени при направените проверки в животновъдни обекти.

“Ще се направи анализ, това идва или от регистрирания ветеринарен лекар, който вкарва в системата „ВетИС” съответния брой овце, или от фермер, който поради някаква причина е завишил изкуствено броя на животните. Заключенията, които правим, са обосновани на фактически доказателства“, каза зам.-министърът на земеделието доц. д-р Крум Неделков по време на официалното откриване на  Националния събор на овцевъдите в България край Петропавловския манастир.

Национален събор на овцевъдитеПреди година от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) съобщиха, че около 20 милиона лева годишно се усвояват за около 120 хиляди виртуални овце и кози, каквито животни във фермите няма. Причината за тези виртуални животни се крие в методиката, по която до момента се разпределят пасищата, обясни тогава Симеон Караколев, председател на НОКА. Служителите на общината гледат в системата колко животни притежаваш и раздават пасища, без да проверяват декларираното, допълни той.

Няма категорична яснота какви са щетите за бюджета от неправомерно раздадени субсидии за несъществуващи животни. Според проф. Иван Станков, изпълнителен директор на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, проблемът вероятно засяга една пета от бранша: “Поне едно 20% от животните влизат в тази група “виртуални”. В момента дават над 1,3 милиона, но овцете реално са някъде към милион-милион и сто. Значителен ресурс, над 30 % от средствата, се източват по този начин и отиват не по предназначение. Порочните практики в България са много. След като установим, всички тези животни ще ги изключим от субсидиране”.

Национален събор на овцевъдитеЗаместник-министърът днес уточни, че за два месеца проблемите в сектор “Земеделие” не могат да се решат изцяло, но целта е да се направят максимален брой проверки за откриване на нарушения. По този начин следващото ръководство на МЗХГ ще има яснота къде трябва да се наблегне, така че констатираните грешки да не се повтарят.

В момента  сектор “Животновъдство” оцелява. Целта е да започне да се развива и постига по-добри резултати, допълни зам.-министърът. “Секторът се нуждае от подкрепа, да се модернизира и да достигне европейско ниво. Работим за осигуряване на финансови механизми, но все пак има ограничен бюджет. Той няма как да бъде актуализиран в рамките на служебното правителство.

Национален събор на овцевъдитеОбикновено помощта по програма de minimis се предоставя на земеделските стопани в този период на годината. Не знам поради какви причини средствата, равняващи се на близо 30 млн. лв, са разпределени още през месеците януари и началото на февруари на 2021 г.“, обясни заместник-министърът.

Кукери чауши от Разлог и прочутият родопски оркестър “101 каба гайди” дадоха началото на деветото издание на Националния събор на овцевъдите. Официалният старт на събитието край Петропавловския манастир бе даден от зам.-министъра на земеделието Крум Неделков, съпредседателя на НОКА Симеон Караколев и кмета на община Лясковец Ивелина Гецова. Съборът продължава до неделя.

Споделете.

Коментирайте

Close