Вкуси България със SlowTours.bg

Нова бюрократична пречка изскочи пред биопроизводителите

0

Вместо да улеснява работата на земеделците, аграрното министерство се чуди как да ги затрудни в работата им. От биопроизводителите, които чертаят площи по ИСАК, се изисква нов документ, за който в земеделските служби не знят къде се издава и как трябва да изглежда.

Става дума за изискваното копие от оценка по реда на Наредбата за базисните цени на трайните насаждения, която да удостовери, че те са в период на плододаване с номерата на заявените за подпомагане парцели от ИСАК, в случай, че са заявени нови площи с трайни насаждения, лозя и маслодайна роза.
Наредба био
„Това е препратка към една мумифицирана наредба и никой, никъде не знае кой има право да издава този документ, как трябва да изглежда и т.н. Срокът за предоставяне на документа е 15 юли, а на практика биопроизводителите не получават никакви насоки и ясна информация как и откъде да се сдобият с него“, коментира Тодор Петков, консултант по биопроекти.

Агроновините се обърна към две от големите биосертифициращи фирми у нас, но те също не са чували за тихомълком въведеното изискване по време на чертането на площи с биологично отглеждани култури. Миналата година по това време биопроизводителите се сблъскаха с друг проблем – те масово не можеха да очертаят площите, които обработват, и да заявят субсидии, тъй като електронната система на ДФ “Земеделие” отхвърляше заявленията им и даваше грешка.

Споделете.

Коментирайте

Close