Вкуси България със SlowTours.bg

Румяна Титерякова: Нямаме никаква политика за привличане на туристи

0

– Г-жо Титерякова, днес българските екскурзоводи и превозвачи излязохте на национален протест в столицата. Какви са вашите искания?

Нашите искания са икономически, а не политически. Настояваме за безвъзмездна помощ, така както постъпват повечето страни, за да се запази браншът. Екскурзовод не се става за един ден, защото хората, които няма на какво да разчитат, вече се ориентират към други дейности. Когато дойдат туристите, няма да има екскурзоводи.

Опитваме се да извоюваме поне една минимална заплата за период от една година, защото дори през септември и октомври пандемията да стигне, туристическият сезон тогава ще е свършил. През всичките тези месеци не лежим, а четем, продължаваме да търсим нови и интересни неща, да инвестираме в собственото си образование и квалификация, затова искаме държавата да ни подпомогне.

– Колко души в бранша засяга пандемията от коронавирус?

Лицензираните екскурзоводи в списъка на Националния регистър към Министерството на туризма сме 1427 души, като преобладаващата част се издържат само от тази професия, много от тях са семейства и двамата са без никакви доходи. За туроператорите също няма работа и не се знае кога ще започнат да ни търсят.

– Какъв е опитът на другите страни в условията на пандемия?

Във всяка друга държава плащат помощи за екскурзоводите – в Италия това са 800 евро на месец, което спрямо техния стандарт на живот е на минимума. Ние също искаме минимално подпомагане, за да може да оцелеем.

Искаме да работим, но хората се страхуват, чисто психологически много от тях не са готови да пътуват. Да не говорим, че нямат финансова възможност, че много от тях бяха принудени да вземат целия си годишен отпуск по време на карантината.

Времената са трудни не само за екскурзоводите, но и за туроператорите, и за туристическите агенти. Туризмът не са само хотели, ресторанти и чадъри, това е една сложна машина и ако една бурмичка от нея се развали, машината няма да работи.

– Но вече границите ни са отворени, каква е причината да няма туристи?

Причината е в неяснотите в нашите наредби, нямаме ясно разписани правила какво може и какво не, част от хотелите са отворени, други не са. Работим на принципа “Една жена каза”. И макар че България е обявена за втората най-безопасна страна от коронавирус, ние нямаме политика за привличане на туристи. Гърция, Турция, дори Албания, която официално откри туристическия си сезон имат, а на нас премиерът Бойко Борисов ни каза: “Оправяйте се сами!”.

– Каква е моментната ситуация в българския туризъм на фона на ограниченията заради пандемията?

Напъните да се пренасочат хората към българското Черноморие срещат съпротивата на голяма част от летуващите, защото нито обещаните чадъри и шезлонги са безплатни, нито обслужването е, каквото е в нашите южни съседки. Навсякъде е презастроено, дори все още има много строежи, на които се работи въпреки изричните забрани.

Всичко това отблъсква хората. Години наред нашите хотелиери правеха всичко възможно да прогонят от Черноморието българския турист, чужденците плащаха много евтино за купени места, а почивките за българи излизаха много скъпи. Сега много трудно ще върнат доверието на българските туристи.

Споделете.

Коментирайте

Close