Вкуси България със SlowTours.bg

30 млн. лалета ще прецъфтят без туристи в Истанбул, и Холандия търпи загуби

0

Тридесет милиона лалета ще прецъфтят в Истанбул без хилядите туристи, които всяка година през пролетта посещават Международния фестивал на лалето в турския мегаполис. Заради масовата карантина по света, загуби ще претърпят Холандия и САЩ, които също отглеждат индустриално лалета и разчитат на фестивали, за да привличат туристи.

На дъното на лалето е скрито щастието, казват древните мъдреци. Други вярват, че лалето е като красивата жена – видиш ли я веднъж, влюбваш се завинаги. Всъщност лалето е един от традиционните символи на Истанбул, където е пренесено преди векове от древна Персия.

По форма иранският герб прилича на лале и е препратка към древния мит, според който на гроба на падналия за Иран млад войник пораства червено лале. Лалето в Иран се смята за символ на мъченическа смърт. В ислямската култура лалето е символ на Аллах и обичайно се изобразява като декоративен мотив в мюсюлманските храмове.

Фестивал на лалетата Истанбул

Всяка година в Истанбул се засаждат 30 млн. луковици с лалета

През XVI век лалетата са пренесени от Османската империя в Нидерландия. Когато Карол Клузий пише първата си книга за лалета през 1592 г., те стават толкова популярни, че градината му е редовно нападана от крадци на луковици. Постепенно лалето става все по-популярно, особено с картините и по фестивалите. В средата на XVII век лалетата са толкова на мода, че създават първия икономически балон, известен като „Манията на лалетата“ (тулипомания). Тъй като хората купуват луковици, те стават толкова скъпи, че се използват вместо пари, докато пазарът не се срива.

Периодът на най-голям разцвет на Османската империя (между 1718 и 1730 г.) е наречен Епохата на лалетата. През XVIII век в османската столица са внесени обратно холандски луковици и са селектирани 839 вида лалета, а някои от редките сортове са се продавали за спираща дъха сума. Цветето става толкова популярно, че е с него са украсявани дрехи и оръжия, джамии, килими и съдове.

Фестивал на лалето Истанбул

Типичното османско лале е със заострени листенца

Съществувало специално османско лале – червено със заострени листенца, което можело да се види само в Истанбул. За еталон се приемали издължените лалета с тънки изящни листенца, които сравнявали с остриета на саби, извити женски вежди или с арабски букви. Още тогава всяка пролет се организирал празник, посветен на тези цветя.

Но тъй като през XVII век цяла Европа е завладяна от манията по лалетата, погрешно се възприема схващането, че Холандия е родината на лалетата. Страната и до днес се явява основен производител на лалета и посадъчен материал, но истинската родина на лалета е древна Персия, а след това и Османската империя. Затова през 2005 г. тази традиция е възстановена – в Истанбул са засадени 600 000 луковици и се провежда първият фестивал под мотото „Най-красивите лалета растат в Истанбул“. Оттагава всяка година през април градската управа в Истанбул засажда милиони лалета в парковете, алеите, кръговите кръстовища на Истанбул. Лалетата започват да цъфтят около края на март или началото на април, в зависимост от времето.

Фестивал на лалето Истанбул

Лалетата цъфтят последователно, тъй като се засаждат ранни и късни сортове

Луковиците на лалетата за фестивала се отглеждат главно в град Коня, но част от тях се доставят от жителите на селските райони около Истанбул. Лалетата цъфтят последователно, тъй като се засаждат ранни и късни сортове, което позволява тази красота да продължи повече от месец. В последните години общият брой засадени лалета е 30 милиона, включително над половин милион цветя, засадени като огромен цветен килим в Хиподрума на Султанахмет пред Синята джамия. Стойността на инвестицията, която община Истанбул прави в луковици, е над 3 милиона щатски долара.

Тази година обаче градската управа няма да може да си върне инвестициите – градът е блокиран заради карантината и никакви туристи не могат да припарят до красивите поляни на парк „Емирган“, където са основните насаждения с лалета в Истанбул по време на Международния фестивал на лалето. Само преди няколко дни кметът на Истанбул Екрем Имамоглу поиска да се обяви забрана за излизане на улиците в мегаполиса. Той коментира, че дори и 15% от населението на Истанбул да излиза, това са 2,5 млн. души.

Лалета Холандия Нидерландия

В Нидерландия празниците на лалетата изобилстват през пролетта

Заразените в Турция са над 9200, а над 130 души са починали от коронавируса, информира турският здравен министър Фахреттин Коджа. Пускането от карантина на над 5000 души в Анкара и Коня, завърнали се от религиозно поклонение в Саудитска Арабия, беше отложено, тъй като някои от тях са дали положителни проби за коронавируса.

Властите не изключват нови ограничителни мерки, включително и въвеждане на извънредно положение. До края на април ще продължи карантината и в Нидерландия, където ограниченията, свързани с борбата с COVID-19, се разшириха. Коронавирусът вече е отнел живота на над 1000 души в Нидерландия, а общият брой на заразените надхвърля 13 000 души.

Жителите на Нидерландия, подобно на турците, също ще претърпят сериозни загуби, защото в страната, наричана „Цветарския магазин на света“, лалетата се отглеждат върху обширни полета с красиви цветове, а празниците на лалетата изобилстват през пролетта. В Kop van Noord-Holland растат милиони лалета, които превръщат пейзажа в море от различни цветове. Всяка година фестивал на лалетата се организира в Noordoostpolder.

Пазарите за цветя изобилстват, а в Aalsmeer, близо до Амстердам, се помещава най-голямото тържище за цветя в света. Фестивалите често са включени в туристически пакети и групови обиколки, но туристи тази година няма да ги видят. Организаторите на Фестивала на лалетата в Амстердам откриха събитието само виртуално и съобщиха, че тази година го отменят заради пандемията. Техните градини Keukenhof няма да отворят врати през сезон 2020. Затова те предлагат безплатни виртуални обиколки през цветния парк и серия от снимки в сайта на фестивала всяка седмица.

лалета Холандия Нидерландия

Тежката ситуация с коронавируса в САЩ също блокира бизнеса с лалета

Тежката ситуация в Съединените щати, където в момента е епицентърът на пандемията от коронавирус, също блокира бизнеса с лалета, включително и в туризма. Холандците са тези, които като преселници пренасят в САЩ страстта към лалетата. Днес фестивали на лалетата има в Ню Йорк (първоначално Ню Амстердам) и Холандия, Мичиган, където връзката с техните холандски корени е много силна.

Известният фестивал на лалетата в американския щат Вашингтон няма да се проведе заради разпространението на коронавируса. Това е съкрушителна загуба за фермата, която ги отглежда от над 35 години. Досега всяка година през април красивите цветя са носели по 60 милиона долара печалба от туристите, които отсядат в хотелите и ресторантите в района. Сега лалетата се продават само по интернет и то предимно за медицински работници, които се борят със заразата от COVID-19.

Споделете.

Коментирайте

Close