Вкуси България със SlowTours.bg

Биофермерите и производителите на рози готвят протести

0

Производителите на биопродукти и на маслодайни рози организират национални протести заради ниските изкупни цени на розите и неизплатените субсидии за биопроизводство.

Стопаните, които гледат маслодайната роза дамасцена, са недоволни от ниските изкупни цени и настояват за държавна политика, която да гарантира ставките.

Розопроизводителите недоволстват от изкупната цена, която при старта на кампанията бе 2,50 лв./кг, но падна до 1,80 лв. Те не приемат аргументите на изкупвачите, че качеството на розовия цвят от тази реколта не е добро, както и че през миналата година е имало свръхпроизводство на масло. Според стопаните фирмите, които изкупуват цвета, са направили картел.

Утре розопроизводителите от Пазарджишко ще блокират пътя Пещера-Пловдив в 10 часа край село Бяга. Демонстрация готвят в понеделник и розопроизводителите от Карлово, Сопот и Хисаря.

Розопроизводителите заплашват да спрат прибирането на реколтата и да изкоренят розовите насаждения, защото търпят огромни загуби. Те готвят национален протест, в който ще се включат розопроизводители от осем общини.

Национални протести стягат и от Българска асоциация „Биопродукти“, каза за Агроновините председателят на БАБ Албена Симеонова. Протестът ще се проведе по време на срещата на европейските министри на земеделието в началото на
юни в София.

Българските биопроизводители многократно алармираха за проблемите,
съпътстващи сектора, които ги поставят в неконкурентоспособност и неспособност за
оцеляване. До този момент не са получени никакви плащания по мерките, насърчаващи
биопроизводството – м.214 и м.11, които по индикативен график трябваше да бъдат
изплатени през месец април.

Биопроизводителите са получили едва 50 % от полагащата им се подкрепа по
схемата за обвързано производство за плодове и зеленчуци, за разлика от всички
останали земеделци. Голяма част от тях не са получили зелените си плащания.

„До този момент никой официално не се е ангажирал с дата за изплащане на
субсидиите, нито е съобщил причината за сериозното забавяне. В същото време
стопанската година напредва, разходите се увеличават, банките очакват възстановяване на кредитите срещу субсидии, а сроковете за плащане на данъците към НАП изтекоха на 30 април“, коментират от БАБ.

Биофермерите ще очакват подкрепа за действията си от останалите браншови
асоциации, от неправителствения сектор и от всички потребители, които искат да
подкрепят родното биопроизводство.

Междувременно от МЗХГ съобщиха, че утре в 10 часа аграрният министър Румен Порожанов ще се срещне с розопроизводителите в Карлово и кмета на общината д-р Емил Кабаиванов, за да обсъдят проблемите в сектора.

Споделете.

Коментирайте

Close