Вкуси България със SlowTours.bg

Производители изкореняват маслодайните рози заради ниски цени

0

Производители на розов цвят изкореняват градините си с маслодайна роза заради ниските изкупни цени тази година. Ставката от 1,60 лв. за килограм е много под себестойността, казват земеделците.

Вместо кампания по розобера, в община Казанлък започна унищожаване над 100 декара розови градини. “Изправени сме пред фалити, нито имаме възможност да платим на работници за брането, нито да поддържаме дългогодишните масиви с маслодайна роза”, казват хората. “Тази година нашето течно злато бе оценено на 1,60 лв. През 2020 г. бяха набрани 13 500 000 кг розов цвят. По 1,60 лв. означава, че нашият символ струва 20 млн. лв. Решихме тази година да не влизаме в казана”, коментира пред Нова тв розопроизводителят Венелин Величков.

“Отрасълът е в тежка криза. Цяла година се грижиш за тези рози и накрая капят на земята. Трябва ли държавата да помогне на един сектор, който е ведущ, който е символ на една страна? Има розопреработватели, които искат да купуват, но тази година подписаните договори за изкупуване на количествата са много по-малко в сравнение с предишни години”, каза пред БНТ Зара Клисурова, председател на Национален клонов съюз на етерично маслени култури.

Друг сериозен проблем е, че от дестилериите отказват да изкупуват розов цвят, тъй като имат на склад непродадено застояло розово масло още от 2019 година. От четири години цената на маслодайната роза пада, а през тази година е достигнала “унищожителна”, според производителите, цена.

“От Института по етерично-маслени култури преди месец обявиха, че директните разходи за производството на килограм розов цвят са 2,04 лв. Цена от 1,60 лв. е на загуба, без дори да се включват непреките разходи и машините, част от които са закупени на кредити”, добави Величков.

Розопрозводителите са изпратили писмо до служебното правителство и министъра на земеделието и храните, в което настояват за съдействие и решение на проблемите. Въпреки кратките срокове на работа на служебния кабинет, в близките дни представители на МЗХГ ще разговарят с розопроизводителите, за да бъде спасена кампанията за добиване на розов цвят.

Споделете.

Коментирайте

Close