Обещават 6.6 млн. лв. за производителите на праскови и малини

0

Министърката на земеделието и храните Десислава Танева обеща общо 6,6 милиона лева за производителите на малини, праскови и нектарини. Парите ще дойдат по Схемата за обвързана подкрепа, след приключването на тазгодишната кампания по директните плащания. Условието е производителите на праскови да са заявили подпомагането си по обвързана подкрепа, изтъкна Танева, която присъства на откриването на традиционния празник „Златна праскова“ в село Гавраилово, област Сливен.

Заедно със схемата за единно плащане на площ, преразпределителното плащане и обвързаната подкрепа, един стопанин ще получи помощ в размер над 200 лв на декар, изчисли министърката.

„Тази година е втора поредна, в която всички производители ще трябва да реализират продукцията си в условията и последствията от руското ембарго и цените, които са по-ниски от обичайните“, заяви още тя. Очаква се на 31 юли Европейската комисия вземе решение за продължаване на подкрепата към производителите на плодове и зеленчуци, чиято квота за миналата година бе 3000 тона.

“Схемата ще стартира от 1 август като тази година за нашата страна в нея за първи път ще се включат допълнително 950 тона праскови и нектарини“, информира още Танева.
Тя припомни, че само в област Сливен се отглеждат над 16 000 дка праскови, като засега е прибрана продукцията от 1/4 от площите.

Прасковените градини край Сливен са около 40% от всички насаждения с праскови в страната, които са общо 40 хил. декара.

За първи път през тази година производителите на малини ще могат да получат подпомагане по Схемата за обвързана подкрепа за производителите на плодове и зеленчуци, увери министърката стопаните по време на Националното изложение на малинопроизводителите в град Лозница, област Разград.

По схемата са заявени за подпомагане над 12 хил. дка, за които малинопроизводителите ще получат над 2,1 млн. лв. „Надявам се това да е стимул за тях да увеличат насажденията си“, заяви Танева. Тя посочи, че близо 16 000 декара малинови насаждения са заявени за подпомагане по Схемата за единно плащане на площ в кампанията по директни плащания през тази година и уточни, че в Разградско насажденията с малини представляват близо 10 % от всичките в страната.

Споделете.

Коментирайте

Close