Обещават на 16 октомври земеделците да получат подпомагане по COVID 1

0

На 16 октомври ДФ „Земеделие“ ще започне изплащането по подмярка 21.1 Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани COVID 1. Това увери изпълнителният директор на фонда Васил Грудев по време на среща със земеделски стопани в Търговище.

Подмярка COVID 1 е с бюджет 93,5 млн. лева и обхваща чувствителните сектори – плодове и зеленчуци, маслодайна роза, винени лозя, декоративни растения, животновъдство (говеда, биволи, овце и кози) и пчеларство. В района на Търговище близо 1000 бенефициента ще получат извънредната помощ, уточни Васил Грудев.

На база изготвения индикативен график за плащанията до края на годината, следващите суми, които ще бъдат преведени към стопаните са по схемата за преходна национална помощ за говеда и биволи, необвързана с производството (ПНДЖ 1). Най-чаканото плащане – това по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) ще е периода 10 – 15 декември 2020 г. „Тази година стопаните ще получат повече подпомагане. Ставката за земеделските производители по СЕПП ще бъде увеличена с 9%“, подчерта Грудев.

Министърът на земеделието Десислава Танева, която също бе на обиколката в Търговище, увери, че земеделските стопани ще продължават да получават подпомагане при сегашните условия и през следващите две години. “Преходният период за новата Обща селскостопанска политика ще бъде 2 години. Очаква се по време на предстоящия Съвет на министрите на земеделието през октомври да се постигне общ подход в дебата за новата ОСП, по настояване на германското председателство”, посочи Танева.

Споделете.

Коментирайте

Close