Обявиха 100-те водещи български компании

0

Обявиха имената на стоте водещи фирми в българската икономика

Поредната класацията на БТПП “ТОП 100 Фирми водещи в икономиката на България през 2012 г.”, бе официално обявена днес от председателя Цветан Симеонов и експертите от отдел „Анализи“ на палатата.

Класацията представя фирмите с най-добри постижения за миналата година. Подреждането е в 5 категории, като са обхванати 5 860 фирми, създаващи 76.54% от брутния вътрешен продукт на страната.

100-те фирми, класирани в категорията “Изменение на нетните приходи от продажби” достигат почти двоен ръст (170%) в приходите през 2012 г. спрямо предходната година. Същевременно растежът на българската икономика е едва 0.8%.

През 2012 г. 100-те фирми, класирани по “Намаление на задълженията” са успели да понижат задлъжнялостта си наполовина – средно с 55% спрямо 2011 г.

В секторно отношение преобладаващите фирми в ТОП 100 по различните показатели са от сферата на търговията (32%) и индустрията (27%).

Класацията на 100-те фирми показва, че от промишлеността най-добре представеният сектор по всички критерии, е производството на машини и оборудване. Добрите резултати на този бранш се дължат на неговата експортна насоченост. Според БТПП, и през 2014 г. износът ще продължи да има основен принос за ръста на българската икономика.

Въпреки спада в строителството, всяка 10-та фирма, влязла в класацията, е от този сектор. За доброто му представяне допринасят изпълняваните публични проекти от строителните фирми.

В териториално отношение, основната част от класираните фирми са в София град и София област – 40.9 % . Тези две области произвеждат 42.7% от БВП на страната. След София най-много класирани фирми има от Пловдив, Варна, Стара Загора и Русе.

 

Споделете.

Коментирайте

Close