Вкуси България със SlowTours.bg

Оборудваха "Камаз" с компютър и приложение за социални мрежи

0

Разработиха “Камаз” с гласово управление

Нов камион “Камаз 5490″, създаден да превозва като автовлак товари до 44 тона, е оборудван с бордови компютър на базата на процесора   Intel® AtomTM. Решението е предназначено за руския пазар и включва навигация с актуална информация за пътния трафик, радио, медиа плеър,телефонно приложение, календар, браузер, приложение за удобно общуване в социалните мрежи , както и гласово управление и интеграция със сервизите.

“Нито един от руските автопроизводители не може да се похвали с наличието на такава система в своите камиони”, посочи генералният директор на заводите “Камаз” Сергей Когонин. “Компанията се смята за локомотив в целия отрасъл и се надяваме, че с помощта на Intel ще успеем да запазим това високо ниво”, добави ръководителят на най-големия руски автомобилен завод.

Прототипът е създаден на базата на най-новия двуядрен процесор за вградени системи Intel® AtomTM  и операционна система с открит код, която е съвместима с ОС Tizen. За спътниково позициониране е използван хибридният чип GPS/GLONASS , а получавнето на информация от всички датчици на камиона в режим реално време става чрез приставка САN.

Новата система на “Камаз” се управлява с глас, докосвани и бутони на волана

Използвайки бордовата информационна система, шофьорът на “Камаз” ще има възможност винаги да бъде във връзка с близките си , а също така с базата и получателя на товара. Това става с пренос на данни чрез Wi-Fi, LTE, 3G, GSM и Edge.

Системата е предназначена за разполагане в горната част на кабината , а сензорният екран ще бъде изнесен на предния панел. Управлението на системата ще бъде възможно чрез глас, докосване, бутони, а също и с бързи клавиши, монтирани на волана.

Автор: Иван Василев
По материали от Агроправда

Ivan Vasilev

Споделете.

Коментирайте

Close