Вкуси България със SlowTours.bg

Общините могат да минат на енергия от биомаса

0

Биорегиони могат да произвеждат 1/3 от нужната енергия от биомаса

Българските общини могат да произвеждат до 1/3 от необходимата им енергия за отопление и електричество от биомаса, съобщи днес Ина Карова, експерт в Енергийна агенция – Пловдив. Възможностите за това ще бъдат представени по време на Деветата национална конференция на българските енергийни агенции “Устойчиво енергийно развитие и преход към зелена икономика”, която е планирана за 3 октомври в Международен панаир Пловдив.

Идеята е да се премине от примитивна към модерна биомаса за отопление и да се създадат биорегиони за енергийна независимост на общините, обясни Карова.

По този начин може да се използва потенциала на селските райони, дъравата и въглищата да се заменят с биогорива и биоенергия като се използват отпадъците от дървесината и селското стопанство.

Биорегион “Средна гора” спести 12 500МWh от оползотворяването на биомаса

Вече е стартиран пилотен биорегион “Средна гора”, в който влизат общините Панагюрище, Ихтиман, Хисаря, Стрелча, Брезово и Карлово. Резултатите показват, че общият енергиен потенциал на биомасата в района е около 350 000 МWh, който не само е достатъчен да осигури енергийно тези общини, но е и в излишък.

За да преминат общините на биомаса трябва да се подобри инфраструктурата и да се създадат логистични центрове за производство и продажба на чипс, дървесни пелети и брикети. Успоредно с това отоплението в обществените сгради и домакинствата също трябва да премине на биомаса, вместо да се използва електроенергия и газьол.

Целта е да се намали с 25% потреблението на електроенергия и с толкова да нарасне потреблението на биомаса.  Икономиите само в пилотния биорегион се изчисляват на около 12 500МWh.

По време на конференцията ще бъде представена и иновативната 1 МВт когенерация на биомаса в с. Сърница.

Споделете.

Коментирайте

Close