Вкуси България със SlowTours.bg

Производителите на ток от биомаса против падането на цените

1

Производителите на ток от биомаса скочиха против свалянето на цените

Производители на ток от биомаса са категорично против идеята на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да намали цените на изкупуването на този тип енергия от 1 юли 2013 г. Намерението е изкупните цени да паднат с 3-7,4 на сто, според мощността на централата.

Регулаторът ще обсъжда проектопредложението в четвъртък. В него са залегнали и по-ниски цени за изкупуването на енергията от фотоволтаици, вятърни централи, отпадни води и отпадъци от енергийни култури.

Това е мощен удар върху сектора, който гарантира постоянни работни места в слабо развити и отдалечени райони с висока безработица, заявиха от Българската асоциация за биомаса. Освен това вливаме свежи пари в местната икономика и произвеждаме евтина топлинна енергия, допълниха браншовиците.

Това заплашва да прогони инвеститорите в централи за ток от биомаса, предупреждават от асоциацията. Биомасата е евтин енергиен ресурс, който у нас не се оползотворява достатъчно. Получава се от остатъците от земеделието, енергийните култури, органичните отпадъци от мандрите и други сектори на селското стопанство и преработвателната промишленост, отпадъчната дървесина от фабриките и при плановото прочистване на горите, утайките от отпадъчни води на фермите и пречиствателните станции, отпадъци от ресторанти и бита.

От бранша подчертават, че мощностите за ток от биомаса са добра алтернатива на въглищните централи, които замърсяват околната среда.

Споделете.

1 коментар

  1. Пламен Александров on

    А, ‘Биомасата е евтин енергиен ресурс, който у нас не се оползотворява достатъчно’ … ето затова са против свалянето на цените, защото са евтини (но ние ги плащаме 4-5-орно).

Коментирайте

Close