Огнище на Нюкясълска болест по птиците в Кълъраш – на 11 км от Силистра

0

Огнище на Нюкясълска болест по птиците е засечено в румънския окръг Кълъраш, само на 11 километра от Силистра. Румънската служба за ветеринарна и хранителна безопасност е предупредила българските власти за заболяването, след като хиляди птици в северната ни съседка вече са заразени.

Взривът на Нюкясълска болест, извесна още като псевдочума по птиците, е регистриран в индустриална птицеферма в окръг Кълъраш, където са заразени близо 7000 птици, а около 4000 вече са мъртви, съобщи БНТ. Българската агенция по безопасност на храните увери, че контролът върху биосигурността в птицефермите в страната и завишен. Болестта последно е засичана у нас през януари т. г. в района на Кърджали.

Нюкясълската болест се предидизвиква от парамиксовирус. При естествени условия най-чувствителни са кокошките и папагалите. По-рядко боледуват пуйки, фазани и токачки, а водоплаващите птици са устойчиви. Наблюдава се и възрастова и породна устойчивост. Пилетата са по-чувствителни и боледуват тежко. Инкубационният период е едва 1-2 дни.

Заболяването протича в остра и подостра форма. Острата форма се характеризира с внезапност, диария, посиняване на гребена и менгушите и висок леталитет – 70-100 % до 72-рия час. При подострата форма преобладават респираторните и нервни симптоми – ринит, ларинготрахеит, диария, енцефалитни смущения и извиване на шията (опистотонус) и усукване (тортиколис). Болестта е съпроводена от намаляване на носливостта и деформация на черупката.

Нюкясълската болест при птиците не е животозастрашаваща при хората, но може да доведе до леки преходни конюнктивити. Условието да се развие е организмът да се сблъска с голямо количество вируси. Затова подобни клинични признаци се срещат само при лабораторни работници, гледачи и работници в птицекланици.

Ветеринарната служба в Кълъраш твърди, че огнището вече е овладяно. В заразения обект е извършена дезинфекция и тече 20-дневният карантинен срок. Птиците от съседните ферми са ваксинирани. Засега личните стопанства не са засегнати, но жителите на съседните на Кълъраш села са притеснени, защото в почти всеки двор се отглеждат кокошки. За да не се разпространи вирусът и у нас, на двете КПП-та край Силистра се дезинфекцират всички превозни средства.

Споделете.

Коментирайте

Close