Вкуси България със SlowTours.bg

Хора с увреждания ще обикалят туристически пътеки с асистент екскурзоводи в Рила

0

Община Рила предлага иновативна услуга – безплатни асистент екскурзоводи, които да помагат на хора с увреждания да обикалят туристически пътеки. Гидовете са безработни и специално обучени да бъдат асистенти на туристи с различна степен на инвалидност.

Инициативата е на кмета на общината – Георги Кабзималски и заместника му Лазар Чавков, които са разработили проект “Достъпен туризъм за всички”. С него те спечелиха голямата награда в категория “Цивилизация” на тазгодишния конкурс “Иновации в политиката”, организиран от Института за иновации в политиката. За първи път България и български проект е сред осемте победители в международния конкурс от основаването му преди три години. Проектът “Достъпен туризъм за всички” впечатли международно жури от над 1067 души от цяла Европа.

Innovation in Politics Awards_Berlin 2019_Grand ceremony in Berlin

Победителите восемте категории

Идеята ни беше да използваме пълноценно туристическия потенциал на общината, като помогнем едновременно и на хора с увреждания, и на безработни, неактивни лица в неравностойно положение, каза на церемонията Лазар Чавков, който прие наградата. Останалите български финалисти са Донка Михайлова, кмет на община Троян, с проекта “Здравословно хранене в детските ясли и градини”, Калин Каменов, кмет на община Враца, с проекта “Умна библиотека”.

Сред победителите са Йордан Йорданов, кмет на община Добрич със съвместния проект на общината и фондация “Св. Николай Чудотворец” – “Чудната градина”, Ивелина Атанасова с проекта на фондация “Дигиталните деца” – DigitalKidZ® STE(А)M Клуб, и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев с проекта “Иновативните училища: подобряване на качеството на образованието”. На церемонията в Берлин присъстваха над 550 гости сред които видни политически, обществени личности и журналисти от цяла Европа.

Споделете.

Коментирайте

Close