Ябълкова градина се роди в квартала на изкуствата “Капана” в Пловдив

0

Млада ябълкова градина в центъра на Пловдив засади фермерът Красимир Кумчев. Дръвчетата се намират в северния край на известния артквартал “Капана”, недалеч от ресторантчето “Малкия двор” към клуб “Петното на Роршах” на Александър Секулов, известен поет, писател и драматург на пловдивския театър “Н. О. Масалитинов”.

Красимир Кумчев Ябълкова градина в Капана

Красимир Кумчев полива младите ябълкови дръвчета

Със засаждането на бутиковата градина Кумчев, който преди тридесетина години е управлявал най-големия ябълков масив на Балканите с площ 14 000 декара край село Трилистник, сбъдва своя дългогодишна мечта. “Исках Пловдив да има своя ябълкова градина, която да символизира плодородието на Тракия. Защото първата и единствена причина Пловдив да е най-старият жив град в Европа са именно плодородните земи на тракийското поле”, казва фермерът.


Преди повече от 14 години Кумчев споделя идеята си с тогавашния директор на “Международен панаир Пловдив” Йордан Радев. Първоначално той приема идеята с радост, дори пресата съобщава, че панаирът ще има своя ябълкова градина, но намеренията така и не стават реалност. “С кметовете д-р Иван Чомаков и Славчо Атанасов търсихме място къде да създам ябълкова градина, но нищо не стана”, разказа Кумчев.

Неотдавна той споделил за отколешната си мечта с Александър Секулов и пловдивския писател Недялко Славов, а Секулов веднага възкликнал, че знае къде е правилното място. Така в зеленото пространство между ресторант “Малкия двор” и близкия жилищен блок в северния край на кв. “Капана” Кумчев засади седем млади ябълкови дръвчета от сортовете Чадел, Грени Смит и Червена превъзходна. Някои са четиригодишни, други са на две години, като идеята е още догодина някои да започнат да дават плод.

Александър Секулов

Александър Секулов

Кумчев не вярва, че примерът му ще вдъхнови пловдивчани да се заемат с градско фермерство и да засадят междублоковите пространства с различни видове фиданки.

“Не е за всеки да си направи ябълкова градина, изискват се специални грижи и усилия. Ще пръскаме само биопрепарати, за да няма никакво замърсяване на околната среда”, уверява той, докато утъпква пръстта около новозасадените дръвчета и ги полива с лейка.

“Това е финалът на сагата с ябълките (…) И сега на ръба на “Капана”, в сърцето на Пловдив има миниатюрна ябълкова градина и тя чака пролетта, за да разцъфне”, написа в профила си в социалната мрежа Facebook Александър Секулов.

Споделете.

Коментирайте

Close