ООН: Изчезват селскостопански растения и животни

0

Изчезват селскостопански животни и растения, предупреждава ООН

Осем на сто от световните породи домашни животни вече са изчезнали, а 22 % от тях са застрашени от изчезване. Това означава, че има по-малко от 1000 животни при  всяка порода, предупредиха експерти от Организацията за прехрана и земеделие на ООН (FAO). Разнообразието на селскостопански растения и породи животни намалява в световен мащаб, а бъдещите хранителни запаси за нарастващото население в света са поставени на риск, съобщава fermer.bg.

Пренебрегвани растения и породи  животни трябва да се опазват, тъй като те биха могли да носят устойчиви на бъдещи заболявания, климатични промени, суша или дъждове гени, смятат експерти на ООН. По думите на Закри Абдул Хамид, който е председател на панела по биологично разнообразие към организацията, то намалява, дори и сред домашните животни. Той смята, че много от традиционните породи овце, кози и крави напоследък се пренебрегват напоследък, тъй като са предпочитани новите породи, които дават повече месо или мляко.

Заради глобализацията, предпочитания на хората се свиват до по-малък брой растения. В природата има 30 000 ядливи растения, но само 30 от тях съставляват 95 на сто от присъствието на такива храни на трапезата на хората.  Преобладават ориза, пшеницата, царевицата, сорго и просо, смята  Закри Хамид.

Експертът изтъква, че е изключително важно да има „голям генетичен басейн“, за да може растенията да се приспособяват към новите агроклиматични условия. По този начин ще се улеснят опитите да се осигури храна за населението в света, което през 2050 г. се очаква да нарасне с 2 млрд. души и да достигне 9 милиарда.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close