Черешите – сладкият лек против болно сърце, артрит и подагра

0

Черешите лекуват болно сърце, артрит и подагра

Черешите за пръв път са били оценени като плод в средна Азия. 700 г. преди новата ера те са били популярни в целия азиатски континент. В Римската империя са внесени 100 г. пр. Хр. от древният град Понтус в Мала Азия. Оттук нататък стават популярни в Елада и на Балканите. Едва през Средновековието стават известни в Англия. По времето на  великите географски открития са пренесени към Северна и Южна Америка, Австралия и Нова Зеландия. Днес делът на Европейският съюз е 40% от световното производство на череши, следван от Турция и  САЩ – 13%.

Черешите са сред най-свежите пролетни плодове, но освен това са малко известна лечебна храна. Богати са на  провитамин А, витамини С и Р, витамини от група В, калций, магнезий, никотинова киселина, много калий, който стимулира  дейността на сърдечно-съдовата система, фосфор и желязо. В плодовете има много йод, флуор, цинк, хром, кобалт, силиций, никел, манган и мед. А пектинът в тях спомага за изчистване на организма от токсините, той сваля нивата на кръвната захар и лошия холестерол.

Какви са лечебните свойства на черешите?

Заради високото си съдържание на калий, черешите са отлично средство за стимулиране работата на сърдечно-съдовата система и кръвообращението. Минералът в комбинация с добра физическа активност, гарантира здраво сърце, обясняват от Американската асоциация на сърдечно-съдовите хирурзи. Калият подпомага нормалната функция на бъбреците, костите и мускулите. Той стимулира задържането на азота, което води до повишаването на мускулната маса. Минералът помага при обмяната на гликогена, с което се стимулира мускулната хипертрофия. В комбинация с калция в млякото, калият помага за заздравяване на костната система и предпазва от остеопороза.

Добре узрелите череши, които са тъмночервени до черни на цвят, съдържат антоцианини и каротиноиди, които ни предпазват от атеросклероза и високо кръвно. Смята се, че само една череши дневно е достатъчна за укрепване на кръвоносните съдове. В плода се съдържат кумарини и оксикумарини – биологично активни вещества, които намаляват съсирването на кръвта и предотвратяват риска от образуването на тромби.

Лечебните свойства на черешите включват и  борбата с анемията, тъй като са богати на желязо и витамини, участващи в производството на кръв.

Доказано е, че черешите намаляват болката при ревматизъм, артрит и подагра. Това се дължи на високото съдържание на антоцианини – червени пигменти, които редуцират възпалението и болката. Тези вещества имат и антиоксидантни свойства, които играят важна роля при профилактиката на рака.

Ценният плод е незаменим и при проблеми с червата и стомаха. Съдържа витаминоподобното вещество инозит (витамин В8), който стимулира обмяната на веществата. Лечебните свойства на черешите включват и диуретичния ефект – стимулират перисталтиката и подпомагат борбата с излишните килограми. Червата се стимулират от съдържащите се в плода меки влакна, затова при затруднена чревна дейност се препоръчва по 1 с.л. концентриран черешов сок 3 пъти дневно.

Черешите съдържат амигдалин (витамин В17), който помага при неврози и болки в стомаха. Те стимулират и целия организъм, благодарение на това, че съдържат подобни на женските полови хормони вещества. Те тонизират организма и го възстановяват след претоварване.

Черешите имат и приложение в козметиката – маската върху лицето с черешово пюре стяга кожата и я почиства. Ако плодовете са кисели, се препоръчват за мазна кожа.

Споделете.

Коментирайте

Close