Опасен хербицид открит в телата на българи

7

Опасният хербицид глифозат, познат и с търговското наименование “Roundup”, е открит у един на всеки десет българи. Те са дали доброволно проби от урина за участие в тестове, проведени от Екологично сдружение „За Земята“ и „Приятели на Земята“. Изследванията са направени в 18 европейски държави, а резултатите показват, че близо половината от тях са положителни. В Полша, Германия и Великобритания 70% от пробите са положителни, а в Малта те достигат 90%. Всички тествани живеят в големите градове и никой от тях преди пробите не е имал контакт с продукти, съдържащи глифозат. Някои от тях са месоядни, а други са вегетарианци.

Хербицидът може да наруши функциите на човешкaта ендокринна система. Доказано е, че може да премине през плацентата по време на бременност. Малка част от него може да се разгради до киселина , която е още по-опасна за хората. Тестове върху плъхове показали, че глифозатът уврежда нивата на тестостерон в мъжките екземпляри.

Изследвания в Южна Америка, където се отглежда соя, показали, че в тези райони има бум на вродените дефекти у бебетата. В Парагвай се оказало, че новородените на жени, които живеят в радиус от 1 км от полета, пръскани с глифозат, са два пъти по-застрашени от вродени дефекти.

Глифозатът е един от най-използваните от земеделците и градинарите хербициди по света. С него се пръскат и някои от ГМО културите, внасяни в България и Европа за добавяне във във фуражите. Най-големият му производител е Монсанто, който го продава под търговската марка “Roundup”. Използва се за изчистване на плевелите преди сеитба и покълване на културите. Прилага се върху пшеница, ечемик, ръж, маслодайна рапица, царевица и слънчоглед преди прибиране на реколтата. “Roundup” се употребява и от жителите на градовете за борба с тревата по тротоарите, парковете и кварталните градинки.

Въпреки, че се използва широко, наличието на хербицида в храната и водите и рядко контролирано, а у нас изобщо не се следи. Глифозатът е одобрен за използване в целия ЕС през 2002 г., но европейските регулаторни агенции не правят собствени изпитвания за безопасност, а разчитат на данните, предоставени от производителите. Екоорганизациите съобщават, че безопасността на глифозата е трябвало да бъде преразгледана в ЕС през 2012 година, но съюзът е отложил преоценката за 2015 г.

В същото време, 14 глифозат-резистентни генномодифицирани култури очакват одобрение за отглеждане в Европейския съюз. Според изчисленията на екоорганизациите, ако те се разрешат, употребата на опасния хербицид може да се увеличи с 800%

Споделете.

7 коментара

 1. Татяня on

  “…С него се пръскат и някои от ГМО културите, внасяни в България и Европа за добавяне във във фуражите. Най-големият му производител е Монсанто, който го продава под търговската марка “Roundup”. Използва се за изчистване на плевелите преди сеитба и покълване на културите. Прилага се върху пшеница, ечемик, ръж, маслодайна рапица, царевица и слънчоглед преди прибиране на реколтата…”
  Когато се напръска с това нещо, всичко изсъхва / и аз го ползвам, за да не плевя големи площи /. Ако се напръскат всички растения от последното изречение , те просто ще изсъхнат, което прави невъзможно механичното им прибиране. И засаждането и обработката им като цяло. То всъщност го пише : “..се употребява и от жителите на градовете за борба с тревата по тротоарите, парковете и кварталните градинки.” Щом унищожава тревата, унищожава и полските култури, нали ? Т.е. не схванах идеята на статията, освен ако целта е била дали някои ще се усети какви глупости са написани.

 2. ЗАПОЗНАТА on

  ПРЪСКАТ СЕ ЖИТНИТЕ КУЛТУРИ,ЗА ДА УЗРЕЯТ ПО-БЪРЗО.ТОВА ГО ЗНАМ ОТ ПРОИЗВОДИТЕЛИ.

 3. Надя on

  Средностатистическия български фермер използва въпросната отрова НЕПРЕКЪСНАТО! С нея пръскат всичко – черниците против гъсеници, дворчетата против плевели, разораната нива да не никнат треви. ГМО рапица, царевица и пшеница, соя и всевъзможни фуражи, устойчиви на раундапа се отглеждат на много места у нас, да не кажа, че това е масовото производство. Какви семена мислите, че използват фермерите? Осъзнайте се, с тази отрова се пръска постоянно и навсякъде, вкл. и в ниви по бреговете на водоеми. Къде отива после, а? В организмите ни, къде другаде? Раждат се телета с 2 глави, агнета с 5 крака, фермерка ражда 3 мъртвородени плода в 9-ти месец, а виси в градината почти до раждането. Замислете се, осъзнайте се, спрете да ползвате тази отрова. Всички съседи я използват, дори когато произвеждат само за собствена консумация. Онзи ден обаче ми прекипя – напръскали и моята ограда, отвътре в моя двор – да не никнела трева покрай мрежата. Умряха ми краставиците, защото не са ГМО. Техните обаче се изтрепват да растат сред изсъхналата от раундапа трева… а после кой ги яде? – ние, децата ни, бременните…

 4. Милена on

  Татяна, така е то, когато човек не е запознат с материята-пише глупости. Има ГМО култури които са устойчиви на Раундъп. Така са измислени, да се пригаждат към него и да не съхнат. Не знам кой не чете и кой не пише правилно, но, за Монсанто и Раундъп има информация навсякъде. Седнете прочете бе, хора.

 5. Катя on

  Хора, Вие не сте в ред и тези които пишат статията и тези които я коментират. Всички са неграмотни по темата. Таня, Надя гледайте си тенджерите не се излагайте, параноята не помага.

 6. napravo ste sme6ni be hora kakvi sa tezi gklupavi komentari nade i tania vie ot kade ste 4uvali tezi gluposti 4e si pozvoliavate i da si slojite imeto zad tiah :))))))))))))) da vi svetna tova e preparat koito uni6tojava vsiako jivo i zeleno rastenie to prosto izsahva sled praskane s nego :))))))))))))

Коментирайте

Close