Оранжево вино с дъх на круши и рози показват на “Винария 2019”

0

Оранжево вино ще представи българска изба по време на изложбата „Винария 2019“ от 20 до 24 февруари в Международен панаир Пловдив. Виното има цвят на старо злато и оттенъци на кехлибар, ухае на круша, пъпеш и роза. Това е връщане към първите стъпки преди 8000 години, когато вината не са били  бели и червени, а розови и оранжеви, обясняват производителите.

Оранжевото вино се прави като при ферментацията на белите сортове грозде, ципите и семките не се отделят, а ферментират заедно със сока. Производството на оранжеви вина има вековни традиции в Грузия, а през последните десетилетия оранжеви вина се правят и в Хърватия, Словения, Италия, Калифорния и Нова Зеландия. Най-подходящ сорт за получаване на оранжеви вина е Пино гри.

Нашите напитки са направени така, както са ги правили древните траки – по класически методи с много ръчен труд, за да се разкрие максимално техният автентичен характер, обясняват от друга бутикова винарна. Едно от изкушенията ще бъде прочутият мискет. Ценителите ще могат да дегустират бели вина от  сунгурларски, варненски и  врачански мискет. Колекцията е представена от семейна изба и носи духа на новата вълна вино, създадено от симбиозата между местния тероар и съвременни технологии.

Градът на виното отново ще представи колекции по време на „Винария 2019“

Най-известният български сорт – мавруд, и рубинът са в основата на различни вариации, запазващи характерната плътност, наситения аромат и топлия южен характер на вината. Модерната нотка идва от аромата на череша, касис, къпина, малина, ягода. Сортът „Гъмза“, характерен за района на Северозападна България, се завръща на сцената със серии от напитки, в които са добавени екзотични аромати на ванилия, цитруси и тропически плодове. 

Това са само част от новата вълна български вина, които ще направят своята премиера на изложбата „Винария 2019“. След като в продължение на години изгради най-известните български брандове, сега „Винария“ представя последното поколение производители. Те залагат на местните сортове и особеностите на тероара, за да се откроят на чуждестранните пазари, тъй като потребителите търсят различното и екзотичното. Това може да донесе голям успех на българското вино, смята  Бодуа Аво,  президент на световноизвестния конкурс Concours Mondial de Bruxelles. Именно тази тенденция демонстрира 27-ото издание на Международната изложба за лозарство и винарство.

Споделете.

Коментирайте

Close