Вкуси България със SlowTours.bg

Мавруд с листенца от рози и младо вино от Странджа – на „Винария 2020“

0

Мавруд с листенца от рози, снежни вина, вино от Странджа планина, което не е отлежавало преди бутилирането си, оранжево вино и елитни високоалкохолни напитки
присъстват в богата селекция на Международната изложба за лозарство и винарство „Винария 2020“. Гроздовите напитки могат да бъдат видени и дегустирани в Града на виното и деликатесите от 19 до 23 февруари в Международен панаир Пловдив.

Български бутикови изби ще представят колекции, съхранили качествата на местни сортове. Чара на неотлежалото вино демонстрират производители от района на Странджа. Бутилирането без отлежаване помага да се запази свежият плодов характер на местните вина, обясняват те.

Мавруд, ферментирал с листенца от роза, е в специалната колекция на известна винарна от района на Пловдив. Тя ще покаже също оранжево и снежно вино. Оранжевото вино ще е от сорта траминер. Снежното вино е десертно вино, подобно на токайското. Не всяка година има подходящи климатични условия за направата му. За да се получи, първо трябва да завали сняг, от студа гроздето стафидира, а след това веднага се бере.

Дегустация на вино

Ценителите ще имат възможност да дегустират богата селекция от напитки по време на „Винария“

Ракия, отлежавала 15 години, ще бъде представена за първи път на изложбата. Тя е създадена от отбрани сортове българско грозде, като серията е лимитирана до 6000 бутилки. Най-награждаваната водка в света, получила 72 международни награди и обявявана шест пъти за най-добрата в клас „Суперпремиум“, също ще бъде представена на „Винария“. Полската напитка е с рядко качество и чистота и при производството й се съчетават вековните традиции и съвременните методи.

Една от изненадите на изложбата ще са готовите шотове. Забавните миникоктейли са с вкус на ликьор, кафе, праскова, ягода, боровинка, ирландски крем, а съдържанието на алкохол е 16%. Резултат от дългогодишни експерименти е новият вариант на португалските вина – те вече са подходящи за коктейли, защото са ориентирани към по-млада публика. Дистрибуторите ще презентират и грузинско бренди от известната дестилерия „Сарадишвили“.

Вкусове и аромати от Венецианския път на виното изпъстрят колекцията на друг участник в изложбата. Посетителите ще опитат прочутото просеко, чиято родина е провинция Венеция. От това типично вино ще бъдат представени и продукти в клас „Супериор“, разкриващи цялата му красота.

В Града на виното и деликатесите са разположени също щандове от Международната изложба „Фудтех“, които изкушават със здравословни храни, висококачествени месни и млечни изделия, плодови и зеленчукови консерви, гурме линии, специалитети от различни национални кухни. Палитрата се допълва от изисканите изделия в изложбата „Вкусове от Италия“.

„Винария 2020“ ще демонстрира последно поколение технологии и техника за бранша. Специалистите ще видят повече иновации, чрез които производството може да отговори на най-стриктните изисквания. Трите изложби, заедно с Международната селскостопанска изложба „Агра“, очакват над 40 000 посетители от България и Европа.

Споделете.

Коментирайте

Close