Осъдиха “Монсанто” да плати 290 млн. долара на онкоболен градинар

0

Съд в Сан Франциско осъди американския агрохимически гигант “Монсанто” да изплати близо 290 милиона долара обезщетение на онкологично болен градинар, защото не го е информирал за рисковете от хербицида “Раундъп”, съобщиха световните агенции. 46-годишният Диуейн Джонсън, баща на две деца, е в терминална фаза на нелечимия рак на кръвта – неходжкинов лимфом.

Съдебните заседатели прецениха, че компанията “Монсанто” е действала злонамерено и че хербицидът й “Раундъп”, основан на потенциално канцерогенния агент глифозат, съществено е допринесъл за заболяването на Джонсън.

Американският концерн е осъден да заплати 39,2 милиона долара компенсации и 250 милиона долара наказателни щети, тъй като не е предупредил, че излагането на хората на въздействието на “Раундъп” причинява рак.

Джонсън е завел делото срещу “Монсанто” през 2016 г. В иска си той твърди, че докато е бил градинар в училищен район Бъниша, Калифорния, през 2012 и 2014 г. е пръскал с хербицида и това е станало причина да се разболее от рак на кръвта.

На 18 юни 2018 г. делото на Джонсън бе възложено на съдия Сузане Рамос Боланос от Върховния съд в Сан Франциско, Калифорния. Мъжът е един от общо 4000 души в САЩ, които съдят “Монсанто”. Неговият иск бе разгледан с предимство, тъй като заболяването му е в терминална фаза.

След осем седмици съдебни заседания, съдът прецени единодушно, че хербицидът на “Монсанто” е причина Джонсън да развие рак и че агрохимическият гигант не е предупредил за тази тежка опасност за здравето. Съдът изтъква, че “Монсанто” са действали със злонамереност, потисничество или измама и би трябвало да бъдат наказани за поведението си.

Компанията продължава да не предупреждава потребителите за опасностите от своите препарати, чиито пазарни обеми достигат няколко милиарда долара, въпреки че е най-важният световен авторитет по отношение на рака – Международната агенция за изследване на рака (IARC), през 2015 г. определи основния агент глифозат като потенциално канцерогенен.

По време на съдебния процес защитниците на Джонсън са представили секретни фирмени документи, уличаващи “Монсанто” в злонамереност. “Най-накрая успяхме да покажем на съда вътрешните документи на “Монсанто”, доказващи, че от десетилетия са знаели, че глифозатът и специално “Раундъп” могат да причинят рак”, каза юридическият съветник Брент Уизнър.

“Гордеем се, че независимият съд последва доказателствата и изпрати послание до “Монсанто, че годините на измама относно “Раундъп” са приключили и че те трябва да поставят безопасността на потребителите над печалбите”. .

В продължение на години “Монсанто” твърди, че няма доказателства, че “Раундъп” причинява рак, но в хода на процеса бяха допуснати огромно количество свидетелски показания и документи. “Монсанто” обяви в изявление, че ще обжалва съдебното решение и заяви, че според редица изследвания глифозатът не причинява рак.

Глифозатът е един от най-използваните от земеделците и градинарите хербициди по света. С него се пръскат и някои от ГМО културите, внасяни в България и Европа за добавяне във във фуражите. Най-големият му производител е Монсанто, който го продава под търговската марка “Roundup”. Използва се за изчистване на плевелите преди сеитба и покълване на културите. Прилага се върху пшеница, ечемик, ръж, маслодайна рапица, царевица и слънчоглед преди прибиране на реколтата. “Раундъп” се употребява и от жителите на градовете за борба с тревата по тротоарите, парковете и кварталните градинки.

Въпреки, че се използва широко, наличието на хербицида в храната и водите и рядко контролирано, а у нас изобщо не се следи. Глифозатът е одобрен за използване в целия ЕС през 2002 г., но европейските регулаторни агенции не правят собствени изпитвания за безопасност, а разчитат на данните, предоставени от производителите. Екоорганизациите съобщават, че безопасността на глифозата е трябвало да бъде преразгледана в ЕС през 2012 година, но съюзът е отложил преоценката.

Споделете.

Коментирайте

Close