Вкуси България със SlowTours.bg

Откриха радиация в германските диви прасета

0

Едно на всеки три диви прасета в Саксония  е с радиация след аварията в Чернобил

Последствията от аварията в Чернобил плащат 28 години по-късно ловците в Саксония, Германия – там повече от едно на всеки три диви прасета е негодно за ядене заради радиоактивните вещества, освободени при ядрената авария.

През последните 2 години ловците в района на Саксония, в източната част на Германия бяха задължени да изпращат всичките диви прасета, които отстрелват, за изследване на нивото на радиоактивността им. От 752 диви прасета, които бяха прегледани през първата година, 297 съдържаха по-голямо количество на радиоактивен материал цезий. Голям процент от дивите прасета отчетоха до 10 пъти по-високи нива на радиоактивност.

Част от дивите прасета в Германия са с до десет пъти по-високи нива на радиоактивност

Саксония се намира на около 1100 км. от мястото на Чернобил, където през 1986 г. при авария ядреният реактор освободи големи количества радиоактивни вещества във въздуха. Ветровете и дъждовете впоследствие разнесоха веществото в различни части на Европа.

Учените смятат, че дивите прасета са по-чувствителни към замърсяване от радиоактивни вещества, тъй като се хранят с гъби, които запазват радиоактивното облъчване повече от другите растения. По тази причина, определени видове гъби бяха забранени за консумация от човека.

Германското правителство обезщети с хиляди евро ловците, заради радиоактивните диви прасета

Германското правителство е обезщетило с хиляди евро ловците за пропуснатите печалби от количествата месо, които е трябвало да се унищожат. Обезщетението няма да покрие щетите за месото, което не беше продадено, но покрива разходите по бедствието, според Стивън Рихтер, ръководител на местното ловно сдружение.
Според експерти, нивата на радиоактивност има вероятност да останат над безопасната граница най-малко за следващите 50 години.

Milena Dimovska

Милена Димовска

Превод от гръцки: Милена Димовска
Стажант-преводач в Agronovinite.com

Споделете.

Коментирайте

Close