Отнеха лиценза за тютюн на „Лийв Табако А. Михайлидис”

0

Държавата отнема лиценза за изкупуване на суров тютюн на гръцката фирма „Лийв Табако А. Михайлидис” АД. Решението бе взето днес след заседание на постоянно действащата комисия по тютюна към Областната дирекция „Земеделие“ в Благоевград. Мярката се взима заради постъпили сигнали срещу фирмата за неизпълнение на сключените договори с тютюнопроизводителите. Искането до аграрното министерство за отнемане на разрешителното за изкупуване на тютюн бе внесено от Националната асоциация на тютюнопроизводителите.

„Лийв Табако А. Михайлидис” АД е сред дружествата, които купуваха тютюневата продукция основно в област Кърджали. В началото на лятото фирмата бе задлъжняла на над 500 производители на тютюн в региона. Миналата зима те са предали на гръцкото дружество тютюн от ориенталските сортове “Басми” и “Кабакулак”. компанията дължи около 2.5 млн. лв. на фермерите за изкупен тютюн от реколта ‘2016, но към днешна дата не се е разплатила. Според закона за тютюна изкупената суровина трябва да бъде платена в срок от един месец, но това не е станало.

Това е вторият случай за последните години, в който компанията за изкупуване на тютюн губи лиценза си. През 2009 г. тя изгуби разрешителното си заради дълг от 1.3 млн. лв. към тютюнопроизводителите. Подобен казус имаше и преди 5 г. с фирма “Исперих БТ”, която също остана без лиценз, но заради неизплатени заплати към работници.

Споделете.

Коментирайте

Close