Вкуси България със SlowTours.bg

Отнеха внезапно разрешителното на „Кю Сертификейшън“

0

Разрешителното на пловдивската биосертифицираща компания „Кю Сертификейшън“ е било отнето без предупреждение. Тя обслужва 492 биопроизводители, които до неделя, 31 март, трябва да сключат договор с друга сертифицираща фирма, иначе ще загубят право да продават биопродукция и ще връщат получените субсидии за биологично производство.

Ден след като изтече информацията за отнетото разрешително, управителката на „Кю Сертификейшън“ доц. д-р Анна Карова не бе уведомена от министерството. „Все още не сме уведомени официално и не разполагаме с мотивите. Подкрепата, която получаваме от целия сектор е огромна, за което сме признателни. Изпълнили сме всичко, което МЗХГ е поискало от нас, но не ни е известно кой с каква компетентност и по какви процедури оценява контролиращо лице, което работи повече от 15 години в този сектор и има значим принос за развитието му“, коментира доц. Карова. Пред „Капитал“ тя обяснява, че на 28 март служители на министерството са звънили на клиенти на фирмата, за да им съобщят, че трябва да сключат договор с друг контролиращ орган, тъй като разрешителното на „КЮ сертификейшън“ няма да бъде подновено. „За нас този начин на известяване е неофициален и нереден“, казва Анна Карова.

Лицензът е отнет със заповед на министър Румен Порожанов, с която е отказал „временно разрешение за осъществяване на дейност като контролиращо лице. Причината е, че комисия, след извършена административна проверка е установила непълноти и несъответствия в представената документация за издаване на временно разрешение. Съгласно нормативната уредба, когато непълнотите или несъответствията не бъдат отстранени в определен срок, министърът на земеделието, храните и горите постановява отказ“, съобщи днес аграрното министерство.

В бранша са изумени от случващото се. „Кю Сертификейшън“ е една от първите и много сериозни компании, не мога да повярвам“, коментира Методи Стефанов, който произвежда био етерични масла от роза, лавандула други лечебни растения. Това е поредният удар срещу българските биопроизводители, смята Албена Симеонова, председател на УС на Българска асоциация „Биопроизводители“.

В позиция на организацията се казва: „Най-сериозните био фирми ще изгубят бизнеса си без този сертификат. Дори да успеят да се прехвърлят в друга сертифицираща организация в рамките на един работен ден, което е практически почти невъзможно, са обречени на фалит! Трябва да печатат нови етикети, нови рекламни материали и това не е всичко! За съжаление на практика сме във финалния епизод на обявената от държавата война с биоземеделието в България!!!“.

Споделете.

Коментирайте

Close