Вкуси България със SlowTours.bg

Овцеферма изгоря във Ветрен дол, търсят фураж за 1000 животни

0

Пожар изпепели овчарниците на животновъда Али Конгьов в с. Ветрен дол, община Септември. Освен сградите, стихията е изпелелила всички запаси от фураж на фермера. Оцелели са 1000 овце, които остават без храна и местните хора събират средства, за да помогнат.

Овцеферма пожар Ветрен долПожарът е тръгнал от сеновала към овчарника на Конгьов. Две пожарни коли са успели да загасят съседните сгради, а огнеборците са спасили повечето животни, съобщава Telemedia.bg. Покривът на основната сграда обаче, заедно с 1500 бали сено и царевица са напълно изгорели. „На първо време е нужен фураж и сено. На ден овцете изяждат 80 бали люцерна и сено, а нямам нито една, всичко изгоря. На всичкото отгоре сега овцете започнаха и да се агнят“, сразказва пред местните медии Ари Конгьов.

Овцеферма пожар Ветрен долОвцевъдът е от района на Якоруда и се заселва в с. Ветрен дол преди 15 години. Тогава купува изоставените овчарници на старото ТКЗС и заселва в тях 1000 животни. Той е от малкото хора, които се занимават с животновъдство в района. Местните казват че е тих и трудолюбив човек и се опитват да му помогнат в сполетялата го беда.

Отстраненият кмет на селото Димитър Христосков апелира жителите на Ветрен дол да подкрепят пострадалия животновъд. „Идва лошо, зимно време и трябва да се помогне, защото около 1000 овце трябва да се хранят. Който има идея как или желание, нека да помогне“, призова Христосков през профила си във Фейсбук. И днес много хора от селото се отправиха към кметството, за да дарят средства за закупуване на фураж за оцелелите овце. Дарения могат да се правят и по сметката на Али Конгьов:
Банкова сметка изгоряла овцеферма Ветрен дол

 

Споделете.

Коментирайте

Close