Вкуси България със SlowTours.bg

Пандемията удари тежко производителите на домати

0

Световната пандемията от коронавирус се отрази крайно негативно върху производителите на домати на остров Крит, тъй като търсенето на традиционния зеленчук рязко спадна.

Крит е най-големият производител на домати в Гърция. Необичайно топлото време в южната ни съседка е предпоставка доматите на острова да узреят много по-рано. Но тъй като ресторантите са отворени само за доставка, а хотелите по гръцките курорти са все още празни, производителите не съумяват да намерят купувачи.

Производителите казват, че липсата на сватби допълнително влошава и без това тежката им ситуация. Критските сватбени приеми са изключително пищни, като гостите често надхвърлят 1000. Те представляват голям пазар за производителите на домати, които се използват основно за традиционната гръцка салата, както и за различни ястия с морски дарове и сосове.

Посредник, който купува домати от производители, за да продава на търговците на дребно, коментира пред в. Ekathimerini, че може да реализира само 5% от продукцията. В резултат на това доматите се изхвърлят или се използват за храна на селскостопански животни.

Споделете.

Коментирайте

Close