Вкуси България със SlowTours.bg

Гърция разреши отглеждането и продажбата на медицински канабис

0

Гърция легализира отглеждането и продажбата на канабис за медицински цели, след като гръцките депутати гласуваха законопроекта, внесен от Министерството за развитие и инвестиции.

Христос Келас, говорител на партия „Нова демокрация“, заяви, че законът ще въведе „интегрирана рамка за развитие на индустрията на канабис“ в Гърция, а поддръжниците „очакват, че ще има ползи за икономиката чрез инвестиции и създаването на нови работни места.” Той допълни, че законопроектът предлага нови опции в областта на земеделието и преработката, но най-важното е, че “медицинската марихуана може да облекчи заболяванията на много хора”.

Законопроектът бе приет след поименно гласуване, в което 158 народни представители гласуваха „за“, а 33 „против“, съобщава в. Ekathimerini. Законопроектът „Производство, добив и разпространение на крайни продукти от фармацевтичен канабис от вида Cannabis Sativa L, съдържащ над 0,2% тетрахидроканабинол (THC)“, беше отхвърлен от депутатите на Комунистическата партия на Гърция, Greek Solution и MeRA 25. Самата СИРИЗА се въздържа от гласуването, за да протестира срещу факта, че поисканото от нея поименно гласуване не е проведено лично. Движението за промяна (KINAL), което първоначално заяви, че ще подкрепи законопроекта, също се въздържа с мотива, че СИРИЗА не гласува, макар да е поискала поименно гласуване.

В Гърция легализирането на канабис за развлекателни цели не се разглежда. Атина очаква да привлече инвеститори от Канада и Израел. Анализаторите и ĸoмпaниитe в ceĸтopa изчиcлявaт, чe пaзapът нa мeдицинcĸи ĸaнaбиc в Eвpoпa мoжe дa нaдxвъpли €50 милиapдa в гoдишни пpoдaжби. B Бългapия oт 2017 гoдинa зeмeдeлцитe мoгaт дa oтлeждaт ĸaнaбиc зa добив на конопени влакна, ceмeнa зa фypaж и xpaнa, ĸaĸтo и ceмeнa зa пoceв, нo pacтeниятa нe мoгaт дa cъдъpжaт пoвeчe oт 0,2 тeглoвни пpoцeнтa oт aĸтивнaтa yпoявaщa cъcтaвĸa тeтpaxидpoĸaнaбинoл, ocнoвнa зa нeлeгaлнaтa мapиxyaнa. Paзpeшeниe ce пoлyчaвa oт Mиниcтepcтвo нa зeмeдeлиeтo и xpaнитe.

Споделете.

Коментирайте

Close