Вкуси България със SlowTours.bg

Производители на разсад са пред фалит заради пандемията от коронавирус

0

Хиляди производители на разсад в страната са обречени на фалит, тъй като не могат да продадат продукцията си. Заради крутите мерки срещу коронавируса пазарите са затворени и съществува реален риск произведеният разсад да загине, а работниците в оранжериите да останат без работа.

Пламен Петров, разсад с. Чирен

Пламен Петров, производител от  с. Чирен

“Притеснявам се, че не можем да продадем продукцията. Вложили сме хиляди левове и денонощен труд в продължение на месеци, но сега имаме забрана и не можем да излезем на пазара, за да продаваме”, казва пред bTV Пламен Петров, производител на оранжериен разсад във врачанското село Чирен.

“Всички колеги в района поддържаме връзка и молим правителството да ни разреши да продадем продукцията. Това е нещо живо, не търпи отлагане и ако не го продадем, трябва да го изхвърлим”, казва земеделецът.

Росица и Пламен Петрови са освободили работниците си, тъй като нямат възможност да им плащат. Те сами се грижат за разсада от домати, краставици и пипер в оранжериите, а при нужда им помагат близки и роднини.  “Не искаме пари, а само да ни позволят да излезем и да си продадем продукцията. В момента заради строгите мерки за безопасност това не може да се случи”, казва Росица Петрова.

Разсад

Производителите на разсад са пред фалит Сн.: Facebook страница на Оранжерии за разсад – с. Чирен

“Трябва да захраним българските къщи – всеки има двор и сади в него домати, краставици и пипер, ако не ги захраним, те няма как да откъснат, да имат за ядене, за да направят зимнина. Ще спазим всички указания, но продажблата на разсада не подлежи на отлагане, има опасност всичко това да загине”, допълва Пламен. Той казва, че от две седмици всеки ден звъни на телефоните на земеделското министерство, БАБХ и кризисния щаб, но няма никакъв отговор.

Пазар за разсад и фиданки ще отвори тази седмица на мястото на тържището за животни в Кюстендил. Решението е взето след многобройни сигнали от овощари и градинари, че кампанията им е пред провал заради извънредното положение и мерките срещу коронавируса. Производителите, които желаят да се включат, трябва да подадат заявление до 7 април на официалния имейл на община Кюстендил – obshtina@kustendil.bg и delovodstvo@kustendil.bg. Пазарът ще работи при засилени мерки за сигурност, а на него ще се допускат само търговци и купувачи с маски.

Споделете.

Коментирайте

Close