Пазарът на аграрна техника у нас е спаднал драстично

0

Драстичен спад в пазара на техника показва статистиката. Лошото състояние на този пазар прави неконкурентна продукцията на земеделските стопани, заяви председателят на Управителния съвет на Българската асоциация на търговците на агротехника Тодор Николов при откриването на тазгодишното издание на БАТА АГРО в Стара Загора. Страната ни се нуждае от дългосрочна програма за развитието на сектор „Земеделие”, необходима е и промяна в ДФЗ при оценката на проектите, допълни Николов.

По Програмата за развитие на селските райони има директни инвестиционни мерки, по които се финансира и земеделска техника. „Над 80% от договорените проекти по първия прием на подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони са свързани със закупуването на земеделска техника. При втория прием по подмярката, който в момента се обработва, ситуацията е идентична”, коментира земеделският министър Румен Порожанов, който откри БАТА АГРО 2017.

БАТА АГРО 2017

БАТА АГРО 2017 ще продължи до 19 май

Изложението за земеделска техника ще продължи от 16 до 19 май. В него участват 218 фирми, които заемат 35 000 кв. м изложбени площи. Акцент в БАТА АГРО 2017 е сектор „Животновъдство” като фирмите от сектора заемат 1000 кв. м изложбена площ. Предвидени са демонстрации на агротехника. На изложението присъстват и производители, вносители и дистрибутори на препарати за растителна защита, торове и семена, софтуер. Интерес към изложението тази година проявяват биопроизводители и производители на куркума от Австралия.

Чехия се представя от Посолството на страната в България и чешки фирми, търгуващи със земеделска техника, които не са застъпени на българския пазар към момента.Съпътстващата програма е с практическа насоченост спрямо бенефициерите по европрограми в земеделието.

От тази година с решение на Управителния съвет на БАТА изложението за земеделска техника се провежда веднъж годишно.

Споделете.

Коментирайте

Close