Вкуси България със SlowTours.bg

Земеделците ни купиха 7500 чисто нови трактори и зърнокомбайни

0

Близо 7500 чисто нови трактори и зърнокомбайни са купили българските земеделци през последните пет години. За периода 2015-2020 г. са регистрирани 6505 нови колесни трактори и 942 зърнокомбайни.

Модерното земеделие не може да се развива без съвременна техника, подчерта аграрният министър проф. Христо Бозуков при официалното откриване на специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО, което се провежда на територията на летище „Стара Загора“. „Подмяната на остарялата техника и необходимостта от преминаване към съвременни начини на производство са пътят за българския земеделски стопанин, който има амбициите да се развива и да достигне до нови пазари.

БАТА Агро Христо Бозуков

Дейности по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. са насочени към стопаните, които желаят да модернизират производството си. Подкрепата по нея включва финансова помощ от минимум 50 % от размера на разходите, за които се кандидатства. Това прави мярката толкова привлекателна за иначе така необходимите инвестиции, в това число земеделска техника“, обясни министър Бозуков.

От одобрените проекти 943 включват инвестиции за селскостопанска техника. Размерът на одобрените разходи по тези проекти e 650 027 753 лв. , а одобрената субсидия е в размер на 380 055 366 лв. Земеделският министър поздрави организаторите на БАТА АГРО за положените усилия да представят най-доброто в областта на селскостопанската техника. Специализираното изложение за земеделие ще продължи до 5 юни. Тази година в него участват 183 фирми на площ от близо 40 000 кв. м.

Споделете.

Коментирайте

Close