Пчелари искат фонд за компенсации при отравяне на пчели

1

Да се създаде специален фонд, който да компенсира финансово пчеларите при отравяне на пчелни семейства с пестициди, настоява в становище до аграрното министерство Националната научна асоциация по пчеларство (ННАП).

Фондът “Опазване на пчелите” ще има за цел защита на интересите на пчеларите, като ги компенсира бързо и без да им се налага да водят дела за обезщетяване при отровени с пестициди пчелни семейства, обясни за Агроновините инж. Илия Цонев от ННАП.

Финансирането на фонда ще става като всеки земеделски стопанин (производител на зърно, плодове и зеленчуци) прави ежегодно малка вноска. В случай на отравяне на пчели в срок от 15 – 20 дни по банков път ще се изплаща обезщетение в размер на сумата, определена от комисията по чл. 36, ал. 1 от Закона за пчеларството.

“Така пчеларят няма да води дела и няма да има пряк контакт с причинителя на отравянето, а обезщетението ще е сигурно и в кратки срокове”, каза инж. Цонев.

Илия Цонев, пчелар

Инж. Илия Цонев

Когато се установи, че земеделският стопанин е причинил отравяне на пчели, той трябва да направи вноска във фонда „Опазване на пчелите” на стойност, равна на определената от комисията по чл. 36, ал. 1 от ЗП.

Ако не се докаже кой е причинил отравянето, то сумата, определена по този закон трябва да се внася във фонд „Опазване на пчелите” солидарно от земеделските стопани, обработващи земеделски земи в радиус 3 км в района на отравянето, предлагат от ННАП. “Така ще се повиши отговорността на земеделските стопани и за да не плащат и те, без да са виновни, ще станат съпричастни при установяване на виновния”, мвотивира се инж. Цонев.

Споделете.

1 коментар

  1. Стоян Сталев on

    Добре е да има такъв фонд, но мислите ли,че това е достатъчно за опазване на пчеларството като цяло?Не е ли време пчеларския труд да се оцени реално? Защото без сериозно директно финансиране в сектора надвисва опасност много от пчеларите да престанат да отделят необходимото внимание и средства.Тъй като се стигна до там че цената на пчелните продукти на едро се изравни с тази от преди 30 г.Аз лично очаквам да възникнат множество огнища на заразни болести.Не трябва да се подценява и факта,че пчелният мед е най-проверявания хранителен продукт, в следствие на което са забранени използване на редица познати от миналото лекарства.

Коментирайте

Close