Производителите на Смилянски фасул готови за европейска защита

0

Производителите на прочутия Смилянски фасул са готови за европейска защита и до края на годината ще подадат заявление за вписването му като географско означение и защитено наименование за произход в Европейския съюз.

Това съобщи Банко Кичуков, председател на новоучреденото сдружение от производители, което работи за защитата на Смилянския фасул в целия Европейски съюз, пред участниците в гастротура “Вдъхновения от Родопите”, организиран в партньорство от електронната медия “Агроновините” и Програмата за обучения „Пендара“.

Гастротур "Вдъхновения от Родопите" - с. Смилян

Банко Кичуков, Илия Годев и Иво Царев (отдясно наляво) на срещата с участниците в гастротура “Вдъхновения от Родопите”

“Европейската защита ще ни даде възможност да се преборим с имитациите, да помогнем на производителите от региона да работят достойно и да запазим поминъка в Смилян и в околните села”, каза Илия Годев, секретар на местното читалище “Проф. д-р Асен Златаров – 1927”.  Той изтъкна приноса на световната организация Slow Food и на екипа на бившия евродепутат Момчил Неков за защитата на фасула, както и ролята на веригата МЕТРО, която пусна в продажба Смилянски фасул директно от производителите.

Помощ на земеделските производители в региона оказва и Българската стопанска камара – Смолян, каза по време на срещата с участниците в гастротура “Вдъхновения от Родопите” председателят на БСК в родопския град Иво Царев. “Подготвяме съвместен проект с колегите в Ксанти, Гърция, по опазване на биоразнообразието. Той предвижда и общ етикет за качество на продуктите”, посочи Иво Царев.

Илия Годев, Смилян

В Музея на Смилянския фасул секретарят на читалището Илия Годев показва пано, изработено от бобени зърна

Очаква се Смилянският фасул да получи защита около половин година, след като започне официално процедурата по защита. Най-напред тя минава през българското земеделско министерство, а след това и на ниво Европейска комисия. По Европейските схеми за качество вече има защитени 16 вида фасул от Гърция, Франция, Испания, Италия и Полша.

Смилян се готви за ХVIІ-то издание на Празника на Смилянския фасул, който ще се проведе на 19 октомври. Празникът, чиито организатори са община Смолян, кметство Смилян и местното читалище, се утвърди като едно от знаковите туристически събития в Смолянския регион, което всяка година привлича стотици посетители, гости, туристи и почитатели на традиционния сорт фасул и красотата на Средните Родопи.

Празникът ще бъде открит със залп на фасуленото топче и включва няколко традиционни конкурса – за най-атрактивно аранжиран щанд на производител на Смилянски фасул, конкурс “Пано, изработено от Смилянски фасул”, конкурс “Най-оригинално ястие от смилянски фасул”, а за най-малките ще бъдат организирани “Игри на фасула” и музикално-хумористична програма с участието на самодейните състави при читалището и гостуващи състави. Всички гости на празника ще могат да опитат фасул чорба, приготвена с продукти, дарени от от жителите на селото.

Споделете.

Коментирайте

Close