BASF InVigor

Пчелари погребаха поминъка си в ковчег пред МЗХГ

0

Пчелари от цялата страна излязоха на протест със серия искания и символично погребаха поминъка си. Пред сградата на аграрното министерство те изнесоха ковчег с бутафорна фигура на пчелар, а до него църковни свещи и кръст с надпис “Българско пчеларство”. Част от демонстрантите носеха плакати “Системата убива и нас”, “Не сме гълъби, за да ни давате трохи” и “Ценете труда на пчелите и пчеларите!”.

Протестиращите настояха за достойно подпомагане на бранша – въвеждане на директни плащания на пчелно семейство в новата Обща селскостопанска политика на ЕС след 2020 г. и субсидии за опрашването. Те припомниха, че в момента единствено националната програма по пчеларство подпомага сектора и то по определени мерки.

Държавната помощ, известна като de minimis, първоначално им е била отказана, въпреки ниските добиви и високата смъртност на пчелите тази година. След преговори министерството е отпуснало смехотворните, според тях, 5 лева на пчелно семейство. Искането на пчеларите е ставката да се увеличи до минимум 40 лева.

Протест пчелари 2018

Пчеларите символично погребаха поминъка си

Протестиращите настояха за криминализиране на нерегламентираното третиране на земеделски култури с пестициди. Според тях обработките не се контролират, а арендаторите не спазват указанията денем да не пръскат посевите, а и не рядко използват забранени пестициди от Турция.

Пчеларските организации искат да се създаде акредитирана лаборатория за изследване смъртността на пчелите.

Протестът на пчеларите е подкрепен и от членовете на Българска асоциация “Биопродукти” (БАБ), които нарекоха българското пчеларство” изоставеното дете на земеделието”. “За сектора няма нито европейско, нито национално подпомагане. Националната пчеларска програма по същество не е в полза на пчеларите – тя обслужва единствено интересите на търговците и производителите на вароациди, кошери, майки и отводки”, посочва БАБ в официална позиция.

В началото на 2019 г. ще бъде създадена постоянно действаща работна група, която да решава казусите в сектор “Пчеларство”, заяви заместник-министърът на земеделието Янко Иванов след среща с представители на протестиращите пчеларски организации. “Ще започнем с най-неотложните неща, а именно смъртността при пчелите в страната”, изтъкна зам.-министър Иванов. Той добави, че има действащи лаборатории у нас, но трябва да се преразгледа начинът на вземане на проби.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close