ДФЗ сваля с 1% лихвата по кредити за пчелари и фермери

0

ДФ “Земеделие” сваля на 5% лихвата по кредити за инвестиции в селското стопанство и пчеларство

Годишният лихвен процент по част от кредитите, отпускани от ДФ “Земеделие”, се намалява от 6 на 5%, реши Управителният съвет на фонда. Облекчените условия ще се прилагат за новите заеми, които ще се отпускат през тази година за пчеларство и инвестиции в селското стопанство.

Условието е пчеларите да имат одобрени проекти по Националната програма по пчеларство. Промяната се прави, за да облекчи условията по реализация на проектите, а и за да отговори на предложенията от браншовите организации, обясниха от ДФ “Земеделие”.

По кредитната схема за инвестиции в селското стопанство се подкрепя създаването, възстановяването и отглеждането на трайни насаждения, оранжерии, изграждането и оборудването на животновъдни ферми, покупката на животни, техника и оборудване. Подробна информация за схемата има на сайта на ДФ “Земеделие” –  www.dfz.bg/ Държавни помощи/ Кредитна схема за инвестиции.

По кредитната схема за пчелари с одобрени проекти по Националната програма по пчеларство за периода 2014-2016 г. се отпускат авансово средства. Те са за реализиране на проектите по мерки Б и Г – покупка на нови кошери, голи роеве, отводки, пчелни майки и препарати за борба срещу вароатозата.

Заемите за пчеларите покриват до 95% от помощта по двете мерки, а 5% трябва да се осигурят от бенефециентите. Собственото участие се доказва предварително с документи за оправдаване на разходите. Детайлна информация е публикувана на адрес www.dfz.bg/Държавни помощи/Кредитиране по Националната програма по пчеларство.

От ДФ “Земеделие” отчитат, че през последните две години чрез тази схема на кредитиране усвояването на средствата по пчеларската програма е нарастнало от 82% през 2012 г. на 90 на сто през миналата година. Размерът на отпуснатите заеми съответно е скочил от 932 889 лв. на  1, 55 млн. лв., а броят им –  от 141 на 217.

Споделете.

Коментирайте

Close