Вкуси България със SlowTours.bg

Спасяват Източнобалканската свиня със стада като в Ноев ковчег

0

Две елитни стада с източнобалкански свине са отделени за разплод като в Ноев ковчег, за да не изчезне напълно древната порода. Заради болестта Африканска чума, над 22 стада с черни прасета бяха избити.

Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) е извела от естествената им среда две нуклеусни стада – едното от шест свине майки и четири нереза е отведено в Сливен, а другото – от две мъжки и пет женски животни, е заселено в Кюстендил. Те не се отглеждат на пасища, а са затворени в боксове при засилени мерки за биосигурност, за да се гарантира опазването и репродуцирането им, казаха за Агроновините от МЗХГ.

Идеята на селекционерите е да си избират подбрани приплоди, които след това да родят ново поколение. Планът на агенцията е за размножаване на породата до четвърто поколение, без да има случай на вътреродствено кръстосване. Купуването на неродствени екземпляри черни прасета ще продължи и ще се прилагат различни схеми за размножаване.

ИАСРЖ обаче има проблем с изхранването на животните и пространството за отглеждането им, научи Агроновините от свои източници. Затова селекционерите са попитали стопани дали не могат да приютят елитните животни в съществуващи стада, но животновъдите отказали, тъй като нямат условия за отделни боксове.

„Породата Източнобалканска свиня е собственост на българската държава и е изключително ценна. В момента сме в ситуация, в която нашата Асоциация за развъждане и съхранение на източнобалканската свиня (АРСИС) се бори с държавната администрация за запазването на тази общобългарска порода. Трябва да се помисли цялостно за тези животни – от генетиката до пазарната им реализация. Всеки етап от отглеждането им, добивът на продукция и процесът по реализация трябва да бъдат много детайлно анализирани, за да бъдат адекватно отразени в нормативите“, коментира председателят на асоциацията Радостина Донева.

Едва сега и ИАСРЖ се сблъсква с реалните проблеми, които фермерите имат от няколко години – липса на възможност за реализация на продукцията, ограничено пространство и оттам невъзможност да се води нормална развъдна работа с породата, за да я пазим, допълни Донева. От друга страна, заради Африканската чума, много от стопанствата с Източнобалкански свине са били заличени, без властите да дадат документ на фермерите и сега те не могат да ги населят отново с животни. В същото време, БАБХ мълчи по въпроса как Източнобалканската свиня да се отглежда занапред.

Споделете.

Коментирайте

Close