Вкуси България със SlowTours.bg

Плетените овчици на Веселина Божилова в Годината на петела

0

Симпатичните овчици на Веселина Божилова не дават мляко и вълна, не пасат трева, не поддържат екологичния баланс в природата. Те имат друга важна роля – дават любов, радост, красота и усещане за топлина на ръцете, които ги докосват. Те развеселяват децата и попиват любовта им. Овчиците на журналистката Веселина Божилова правят родителите щастливи, защото с такъв подарък те виждат радостни искрици в очите на децата си. Плетените от вълна симпатични овчици на Весето, както я наричат колегите й, са поредният слънчев протуберанс на нейното въображение и творчески потенциал.

Плетени играчки Веселина Божилова

Одеялце за бебе, родено в навечерието на Годината на петела

“Започнах да се занимавам с плетените играчки от миналата година. Съпругът ми, журналистът Тодор Божилов, ми каза: Весе, какво си правила цял живот! Вече съм изплела десетки овчици, пиленца, зайчета, прасенца. А в края на декември, за раждането на едно бебе, ме помолиха да оплета одеялце с петлета – чакаха го да се роди в първите минути от Годината на петела”, разказва за Агроновините Веселина Божилова, която вече си е направила и страница Плетени фантазии във Фейсбук. Там можете да разгледате снимки на плетивата й и да си поръчате играчка за някое малко или пораснало дете.

Плетени играчки Веселина Божилова

Кокошчици и пиленца от вълна.

Веселина Божилова е добре познато име в новинарския и филмов бранш. Работила е дълго време в Българската национална телевизия, после в Пловдивска обществена ТВ, сега е кореспондент от Пловдив и областта на агенция БГНЕС. Телевизионен журналист, оператор, фотограф, автор на филми, търсач на новини, читател, художник, майка, съпруга, общественичка, боркиня срещу зависимостите чрез сдружението си “Майки срещу дрогата” – Веселина е мултифункционална. Просто силна жена, една българка.

Плетени играчки Веселина Божилова

Петел и кокошка, почти като истински

За пръв път проявява интерес към плетивото съвсем малка. “Бях на седем години и помолих мама да ме научи да боравя с куките за плетене, след като прочетох “Дивите лебеди” на Андерсен. Бях повярвяла в приказката и се страхувах, че ако имам седем братя и се наложи като Елиза да им плета пуловери от коприва, за да ги спася, няма да мога да се справя”, спомня си Веселина.

Първото й плетиво било дрешка за куклата на сестра й. Когато станала ученичка, а после и студентка, Веси плетяла за удоволствие, а и за да е в крак с модните тенденции, които мине-не мине, както сега, отново връщат ръчните плетива на мода. Когато станала майка на двама сина, журналистката започнала да им плете пуловери с картинки.

Заекът е заек с морков и без морков, пък макар и изплетен

До 2012 година плетяла само на две куки. После се вдъхновила да плете дантели, но трябвало да се научи да плете и на една кука. Колко ли не молих майка ми, защото в семейството тя е голямата плетачка, да ме научи, но все беше ангажирана. Накрая взех една кука, едно кълбо прежда и започнах да се уча сама, докато не ми се получи първата играчка.

Веси плетяла цветя, за които се вдъхновявала от сайта на дизайнерка рускиня. После въображението й заработило още и започнала да плете и дамски чанти. Всичко било на игра и за удоволствие, но доста дами си поръчали от нейните плетени чанти, а една от тях дори заминала за френската столица Париж. Индонезийска дизайнерка се свързала с Веселина, за да я пита каква е технологията й.

В дните през декември, когато всички очакваме с любов и чисти сърца Рождество, Веси отново се заела със старото си хоби. Изпод куките й започнали да се раждат животинки, сякаш току-що излезли от фермата, отишли на пасището, изкълвали житцето, изхрупали моркова. За чудесните й овчици, пиленца, петлета, зайчета и кравички бързо се разчуло и преди месец я поканили в родния й град Габрово, за да научи доброволци да плетат. “Там ме познават отпреди, канили са ме няколко пъти като председател на сдружение “Майки срещу дрогата”, но този път ме повикаха да помогна на други хора да се научат да плетат.

“Дойдоха възрастни жени, а успях да науча най-вече един младеж Петко. Момичетата бяха доста зле. Направихме все пак сувенири, снежни човеци, топки, аз изработих и шалчета гирлянди”, разказва Веси. С изплетените неща децата по-късно отишли при други младежи, страдащи от зависимости, и им ги подарили.

Плетени играчки Веселина Божилова

Веселина Божилова

2017 г. е Годината на петела, а Петелът символизира Слънцето, зората, новото начало и разбуждането. Затова ни чака година на успехите и триумфа, но с цената на много търпение и работа, без екстравагантни рискове и очакване да ни падне отгоре. Веселина вече има много поръчки да плете петлета. Тя е типичен Козирог и, дали заради звездите или заради женския си характер, но винаги задълбава в нещата, които прави. И сега с играчките доста се труди, чете, проучва, опознава, изследва, обича. Защото за да създаваш щастие, макар и плетено, трябва да носиш в сърцето си любов.

Споделете.

Коментирайте

Close