Ягоди, марули, боб и зеле растат във ферма под водата

0

Под водата на 100 метра от брега на Ноли в Северозападна Италия има голям балон, подобен на капсула, здраво застопорен с въжета за морското дъно. В него се отглеждат различни видове плодове, зеленчуци и подправки като червено зеле, боб, маруля, босилек и ягоди.

И ако това ви звучи като картина от научно-фантастичен филм, в действителност е експеримент на компанията за гмуркане Ocean Reef Group. С помощта на технологиите и знанията на земеделски експерти, екип учени и агрономи се опитва да открие алтернативни начини за производство на храни.

Изследователският проект, известен като Градината на Немо, започва през 2012 г. В момента компанията разполага със седем биосферни капсули, вече патентовани, в които се отглеждат различни видове земеделска продукция. Компанията следи внимателно всички етапи от развитието на една култура. Фирмата има разрешително, което й позволява да работи пет месеца в годината (май-септември).

Плодовете, зеленчуците и подправките се отглеждат с алтернативна версия на хидропоника в сладка вода, получена чрез обезсоляване. Морската вода се изпарява в биобалоните, капките кондензират и се превръщат в прясна вода, с която растенията се хранят.

Подводна ферма

Учените търсят възможности за отглеждане на плодове и зеленчуци под водата. Снимка: АФП

Целият проект е силно щадящ околната среда. За разлика от истинската оранжерия, която изисква изкуствено осветление, напоителни и охлаждащи системи, морската вода предлага всичко това. Чрез червения спектър на водата се постигат нужните температури, а слънцето набавя на растенията нужната светлина.

“Градината на Немо” има за цел да помогне на хранително-вкусовата промишленост в районите, където тя е слабо развита. Идеята е да се направят градини там, където почвата не е достатъчно плодородна, климатичните условия не са добри или липсва вода за напояване. Някои са загрижени дали “Градината на Немо” няма да стане конкуренция на районите със силна хранителна промишленост.

“Градината на Немо” е интересен проект, но все още в процес на проучвания, посочва в. Гардиън. Учените тепърва ще доизясняват дали съоръжението ще сполучи, какви точно продукти могат да бъдат отглеждани и на каква реколта може да се разчита.

Споделете.

Коментирайте

Close