InVigor_Promo

По технологии за отглеждане на артишок, аспержи и манголд работи наш институт

0

С технологиите за отглеждане в полски условия на артишок, манголд, аспержи, рукола, ревен и други нетрадиционни за България растения се е заел пловдивският Институт по зеленчуковите култури “Марица”. Преди повече от 60 г. те са се отглеждали по разработени технологии, специфични за всяка култура, според биологичните й особености и изисквания към климатичните условия.

В днешни дни трудно се намира актуална информация за тяхното култивиране, за това как да се отгледа разсад, какви са особеностите при отглеждането, как се торят, какви неприятели ги нападат и др. С тази задача се е заел екип учени, който работи по проект с ръководител гл. ас. д-р Цветанка Динчева за оптимизирането на технологиите. Във фокуса на ИЗК “Марица” са четири многогодишни култури (аспержи, артишок, ревен, девесил) и четири едногодишни култури (пащърнак, китайското зеле пак чой, манголд и рукола).

Мониторингът на болестите през вегетацията показва, че с най-висок процент развитие са болестите по кореновата система, а от неприятелите са наблюдавани единични екземпляри на дванадесетточков аспарагусов листояд при аспержите. При девисил, ревен и артишок са установени повреди от нощенки и листни въшки при артишок. Наблюдавани са гъсеници по девесил, установено е нападение от бълхи при пак чой и рукола.

България е била голям износител на аспержи, но през 1944 г. културата е била обявена за буржоазна и забранена за отглеждане. ИЗК “Марица” работи по изследавне на аспержите от 2003 г., когато н. с. Иван Димов и гл. ас. д-р Боян Арнаудов разработват нова методика за интензифициране на производството. Те успяват да съкратят периода на производство на разсад с една година, а това дава възможност началото на реколтиране на насаждението да започне от втората година от създаването му, а не от третата.

Не малко стопани у нас вече отглеждат артишок, но той все още не е достатъчно популярен на българския пазар. ИЗК “Марица” работи по технология за отглеждане на подправката девесил и текат изпитания на рукола, манголд и пак чой. И докато китайското зеле все още не е много известно, манголдът или т. нар. листно цвекло вече набира популярност.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close