BASF Priaxor

Показаха 255 маришки овце на изложба в Аграрния университет

0

Породисти животни от цялата страна участваха в традиционната есенна изложба на бели и вакли маришки овце в двора на Аграрния университет в Пловдив. Тази година в изложбата се включиха 38 развъдчика с 255 животни от областите Пазарджик, Пловдив, София, Стара Загора, Кърджали и Благоевград, гости от Гърция и Македония, каза при откриването председателят на Сдружението за отглеждане и развъждане на маришките овце проф. д-р Дойчо Димов.

Изложбата се провежда за 12-ти път. Тя бе открита в от ректора на Аграрния университет проф. д-р Христина Янчева, която се обърна към студентите и младите земеделци: “Връщам се от конгрес на младите фермери в Брюксел и искам да ви уверя, че в следващия програмен период парите, които ще бъдат отделени за младите хора, са изключително много и земеделието ще бъде приоритетен отрасъл за Европа”.

На изложбата, която се провежда с подкрепата на аграрното министерство, дойдоха Сийка Пеева, главен експерт в дирекция “Животновъдство” на МЗХГ, председателят на Селскостопанска академия проф. д-р Васил Николов, лидери на браншови организации, директорът на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) Георги Йорданов.

“Успешната дейност по съхраняването на породите минава през развъдните организации”, подчерта Йорданов. Поздравителен адрес към организаторите и участниците в изложбата изпрати зам.-министърът на земеделието доц. д-р Янко Иванов.

Изложба на бели и вакли маришки овце

Ваклите маришки овце на Аграрен университет – Пловдив

Изложбата продължи с представяне на участниците и на развъдни групи от бели и вакли маришки овце, както и с конкурси за развъдните групи, за овце и шилета, за кочове.

Изложбата на бели и вакли маришки овце се провежда всяка есен като целта ни е да покажем докъде са достигнали овцевъдите в развъждането и селекцията на тези две местни породи, обясни проф. д-р Дойчо Димов. По думите му, през 2018 г. развъдната програма на маришката овца се осъществява с 8240 овце и 390 коча.

Сдружението за отглеждане и развъждане на маришките овце е учредено на 8 август 1990 г. Целта е съхраняване на белите и ваклите маришки овце като ценни овцевъдни генетични ресурси, преодоляване на риска от изчезването им и усъвършенстването им по пътя на чистопородното развъждане.

Изложба на бели и вакли маришки овце

Бъдещите зооинженери на Аграрния университет помагат за организирането на изложбата

През 1991 г. за първи път е внедрен системен контрол на плодовитостта и млечността на овцете, слага се и начало на идентификация на овцете, свързана с развъдната дейност, попълване на регистър за произхода на овцете и кочовете. През 1993 са заведени родословните книги за бели и вакли маришки овце.

В сдружението членуват над 100 овцевъди от осем административни области, където се отглеждат бели и вакли маришки овце. В дейността на сдружението вземат участие специалисти, докторанти и студенти от Аграрния университет в град Пловдив.

През 2006 г. е проведена първата есенна изложба на бели и вакли маришки овце в с. Избегли, Пловдивска област. След няколко години е взето решение изложението да се премести в град Съединение. През последните години то се провежда в двора на Аграрния университет.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close