Да засадим ранните пролетни цветя – кокичета и минзухари

0

Засаждането на красивите ранно цъфтящи пролетни цветя става наесен. През октомври вече може да садите луковиците на кокичета и минзухари, нарциси, зюмбюли, лалета, момина сълза и други цветя. Независимо дали сте избрали да ги засадите в саксия, сандъче или цветна леха, важно е да спазвате няколко правила, за да се радвате на красива пъстроцветна градина през пролетта.

Как да засаждаме кокичета?

Когато засаждате кокичета, необходимо е да предвидите способността им да нарастват много бързо, като образуват цели колонии. Най-добре кокичето вирее на защитени от ветрове места, близо до храст или дърво. Не се препоръчват високи или прекалено ниски части, където се задържа влага.

Почвата може да се подготви с компост или угнил оборски тор. В случай, че почвите са тежки, може да ги подобрите, като добавите промит речен пясък. Важно правило при засаждането е дълбочината да е равна на 2 пъти височината на луковицата. Разстоянието, което трябва да предвидите между две луковици, е около 10-12 см.

Как да засаждаме минзухари?

Ако сте решили да разнообразите градината си с минзухар, трябва да му осигурите светли места, на които поне 4 часа дневно цветето ще се радва на пряка слънчева светлина.
Минзухари
Причината е, че на сенчести места цветовете на минзухара не се разтварят. Препоръчителната почва е лека и глинеста, която няма да допусне влага до луковиците.

Почвата трябва добре да се отцежда и да има неутрална киселинна реакция. Луковицата се поставя на дълбочина 6-7 см. Разстоянието между две луковици е от 7 до 10 см. Покритието на луковиците и грудките на растенията с торф или друг материал ще им осигури равномерно влажна почва и това ще предотврати измръзването им. Отстранява се през първите пролетни дни.

Как да засадим лалетата и зюмбюлите – очаквайте съвети в Агроновините

Споделете.

Коментирайте

Close