Вкуси България със SlowTours.bg

МЗХ иска повече български суровини в родните продукти

0

Агроминистерството иска повече български суровини в родните продукти

Делът на базовите български суровини, използвани в производството, трябва да се повиши и това е една от целите на Министерството на земеделието. Това каза зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев по време на кръглата маса „Българският хляб – храна, бизнес, политика”, която се проведе в Интер Експо Център в столицата.

„Хлябът е изключителен български продукт, който се произвежда от висококачествена родна пшеница и поради тази причина заслужава доверието на консуматорите”, добави зам.-министър Гечев. По думите му, всеки един български продукт трябва да отстоява позициите си на външния и  на вътрешния пазар. Това е възможно да се случи само чрез взаимодействието между властта, производителите и преработвателите, смята той

Зам.-министър Гечев каза още, че за подобряването на ситуацията в хранително-вкусовата промишленост е необходимо да се намали сивият сектор. В това направление е насочена и една от основните инициативи на МЗХ, която започна още през месец юли т.г. със създаването на междуведомствени контролни групи, които да проверяват за нарушения при вноса на хранителни и земеделски продукти в България.

„Важно е да упражняваме контрол на пунктовете, откъдето идва потокът от храни и суровини, защото когато те са вече в търговската мрежа е много по-трудно да се проследят и заловят”, допълни зам.-министър Гечев. По този начин се осигурява и конкурентна среда за качествения български продукт.

Споделете.

Коментирайте

Close