Вкуси България със SlowTours.bg

Преведоха втория транш за намален акциз върху газьола

0

Държавен фонд „Земеделие“ преведе втория транш по Схемата за държавна помощ за отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство. Към сметките на 2653 стопани тръгват 10, 98 млн. лева. Парите се отпускат след извършена повторна проверка от НАП на представените от кандидатите фактури за закупено гориво. Първият транш от помощта от 71 млн. бе преведен през декември 2016 година на 6 716 стопани.

Държавната помощ се предоставя на земеделски производители в секторите „Растениевъдство“ и „Животновъдство“ под формата на намаление на акцизната ставка на горивото, използвано за механизирани дейности в първичното селскостопанско производство. През декември бившият аграрен министър Десислава Танева определи ставката от 0,40 ст. на литър като помощ за акциза върху газьола.

Миналата година механизмът за прилагане на Схемата за държавна помощ за отстъпка от стойността на акциза върху горивото се промени драстично. Заявленията вече се подават заедно с опис и копия от фактурите за закупено гориво за съответната година, а задължението за водене на дневник отпадна.

Максималното количество гориво, което подлежи на подпомагане се определя на базата на методика с разходни норми. Националната агенция по приходите извършва проверки на фактурите и Агенция „Митници“ директно възстановява отстъпката от стойността на акциза върху горивото. По-рано това ставаше с ваучери за гориво. Миналата година 92% от кандидатствалите за помощта бяха растениевъди и 8 на сто – животновъди.

Споделете.

Коментирайте

Close