Президентът: Длъжници сме на малките фермери

0

Длъжници сме на малките фермери, на животновъдството и зеленчукопроизводството, смята президентът

Българското земеделие е насочено в правилната посока, но все още сме длъжници на животновъдството, зеленчукопроизводството, на малките фермери и производители. Това каза в Садово президентът Росен Плевнелиев. Длъжници сме на планината, а над половината от територията на страната са планински райони. Единствено Селскостопанска академия може да помогне, така че и в планината да можем да произвеждаме природосъобразно, смята държавният глава.

Той посети Института по растителни генетични ресурси “Константин Малков” в Садово, където днес се чества Денят на фермера, посветен на 80-годишния юбилей на проф. дсн Дора Бояджиева, създател на едни от най-значимите български сортове пшеница.

Plevneliev Sadovo

Д-р Гергана Дешева показва на президента националната генбанка в института.

Плевнелиев се срещна с директорите на институтите от Селскостопанска академия (ССА). На срещата се коментираха готвените промени в Закона за ССА. Те предвиждат автономия на академията, избор на ръководство от общо събрание, каза председателят на ССА доц. д-р Христо Бозуков. „Достатъчна ни е държавна субсидия от 15-20 милиона, останалите средства ще си ги набавим сами”, добави той. В момента ССА получава от държавата 14 млн. лв.

Да подкрепим Селскостопанска академия, призова Плевнелиев

“Как можем да си представим успеха в българското земеделие без Селскостопанска академия, как можем да говорим за успех ако продължаваме да разваляме, да разграждаме, да не обръщаме внимание на огромния потенциал, който има тук. Забележете това богатство от култури, тези компетентни хора, които въпреки трудностите полагат огромни усилия. Те изпълняват стотици проекти на международно ниво, има стотици турски фермери и компании които искат да купуват, правят съвместни проекти от южния до северния край на Европа. Да подкрепим ССА, да я облечем в това, от което тя има нужда – спокойствие и възможност дългосрочно да планира и да види държавната подкрепа”, призова президентът.

Той добави, че българските фермери трябва да работят заедно с научните работници от ССА и не просто да харчат субсидиите, а да ги инвестират

Плевнелиев разгледа демонстрационното поле на института с различни зърнени култури, като интересът му бе привлечен от сорта пшеница „Садово 1”. Той е създаден от проф. Дора Бояджиева и с него са засети 80% от площите в Южна България. Президентът посети историческия музей на института и специализираната ботаническа градина, както и националната семенна генбанка. Тя е най-голямата на Балканите и в нея се съхраняват над 56 000 образци.

Споделете.

Коментирайте

Close