Вкуси България със SlowTours.bg

Проф. Христо Бозуков остава министър на земеделието и в новия кабинет

0

Досегашният министър на земеделието, храните и горите проф. Христо Бозуков остава начело на МЗХГ и в новия състав на служебното правителство.

Той запазва и почти целия си екип – Георги Събев, професионалист с дългогодишен експертен опит в сферата на европейските политики по земеделие и селско стопанство и съветник по земеделие в Европейския парламент, Крум Неделков, заместник-декан по учебно-методическа дейност на Ветеринарномедицински факултет при Тракийски университет, Явор Гечев, председател на Националния съюз на земеделските кооперации в България и бивш зам.-мминистър на земеделието.

Кабинетът е поти същият като досегашния, но в него не фигурират министрите на икономиката и на финансите Кирил Петков и Асен Василев, които обявиха, че ще правят свой политически проект, както и досегашният транспортен министър Георги Тодоров. Министерството на икономиката се поема от досегашния зам.-икономически министър Даниела Везиева, а на финансите – от Валери Белчев, бивш управител на Фонда на фондовете. Начело на транспортното министерство застава Христо Алексиев, който бе номиниран за поста от ИТН при първия неуспешен опит за правителство на хората на Слави Трифонов.

Румен Радев служебно правителство

Президентът Румен Радев обяви на официална церемония състава на новото служебно правителство

Останалите министри, наззначени от днес, 16 септември с указ на президента Румен Радев, са:

Стефан Янев – служебен министър-председател на Република България;
Гълъб Донев – служебен заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика;
Бойко Рашков – служебен заместник министър-председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи;
Атанас Пеканов – служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства;
Георги Панайотов – служебен министър на отбраната;
Стойчо Кацаров – служебен министър на здравеопазването;
Виолета Комитова – служебен министър на регионалното развитие и благоустройството;
Николай Денков – служебен министър на образованието и науката;
Светлан Стоев – служебен министър на външните работи;
Янаки Стоилов – служебен министър на правосъдието;
Велислав Минеков – служебен министър на културата;
Асен Личев – служебен министър на околната среда и водите;
Андрей Живков – служебен министър на енергетиката;
Стела Балтова – служебен министър на туризма;
Андрей Кузманов – служебен министър на младежта и спорта.

Правомощията на служебното правителство, назначено с указ от 10 май 2021 г., са прекратени. Можем да погледнем с удовлетворение към месеците, през които носихме отговорност за управлението на България, заяви днес президентът Румен Радев на официалната церемония по представянето на структурата, състава и приоритетите на новото служебно правителство.
Постигнат бе рекорден икономически ръст, рекорден ръст на приходите и исторически ниска безработица, отчете държавният глава.

Той отбеляза, че служебното правителство е провело честни избори, намалявайки драстично купения и недействителния вот. Правителството разкри тежкото наследство, олигархичния модел на управление, разрухата в социалните системи, беззаконието в големите инфраструктурни проекти, осветли и пресече множество корупционни схеми, противопостави се на модела на завладяната държава, прекрати рекета върху бизнеса, упражняван от предишната власт и задвижи контролните системи на държавата, отбеляза още президентът.

Споделете.

Коментирайте

Close