BASF Priaxor

Проф. Васил Николов: Правим моделни ферми за родните сортове и породи

0

– Професор Николов, търговци на чужди сортове плодове и зеленчуци успяха да завладеят българския пазар. За сметка на това наши български утвърдени сортове не успяват да се пласират, няма търсене. Ще съдейства ли Селскостопанска академия за възвръщането на интереса към българските сортове?

Академията оказва и ще оказва помощ навсякъде, където бъде потърсена, така че имаме желание за съвместна работа. Мисля, че няма алтернатива пред българските сортове и местните породи – те трябва да бъдат съхранявани и подкрепени.

Имаме две възможности, независимо дали говорим за овце или за производство на краставици и домати. Едното е масовото производство, при което се изискват огромни количества, доколкото сме способни да ги произведем, за да задоволим собствения си пазар и да излезем на външния. Втората алтернатива е производството на уникални продукти от уникални генетични ресурси, каквито са местните сортове и породи, за да може да се печели от високата цена на тези продукти.

– Какви конкретни стъпки ще предприеме Селскостопанска академия в тази посока?

Правим промяна в интернет сайта на ССА – там ще имаме всички продукти, които предлагат нашите институти, с ясно описание на качествата. Има ги и в момента, но те са забити някъде по сайтовете на институтите. Идеята е като хареса потребителят даден продукт и кликне върху него, да бъде прехвърлен към института, който го произвежда и предлага. Важно е нашите ресурси да бъдат рекламирани.

Земеделските производители сами трябва да се убедят, че нашите сортове и породи не са по-лоши от чуждестранните. Наскоро една фермерка ми сподели, че се е доверила на чужда фирма, но че животните й не раждат и умират по-рано.

И за животните, и за растенията е едно и също: колкото по-високо продуктивен е даден генетичен ресурс, толкова по-тесни са условията, в които той може да се реализира. Оттук идват лекарства за животните, идват препарати за пръскане и ако се направи една калкулация, ще излезе, че ни излиза много по-скъпо.

– Каква е ролята на ССА в това да убеди фермерите, че нашите сортове и породи не отстъпват по качества на чуждите?

Насочваме усилията си в бившите опитни станции, някои от които вече са центрове, а другите са част от държавно предприятие, за да направим в тях моделни ферми и градини. Това ще бъдат тип демонстрационни стопанства за конкретния регион.

В тези моделни градини и ферми ще бъдат съсредоточени всички наши сортове и породи, за да се види как те се представят в реални условия. В институтите също може да изградим такива демонстрационни стопанства.

– Как ще се управляват тези моделни градини и ферми така, че да бъдат ефективни? 

Ще каним на място фермери и земеделци. Трябва да покажем всички наши качествени сортове – само за 2017 г. имаме 10 патента в Опитната станция по поливно земеделие в с. Ивайло, край Пазарджик. Нека и фермерите да видят ползата с очите си и да изберат за следващата година какво ще сеят.

– Как ще работите по създаването на нови сортове и породи занапред – с обща стратегия, или ще оставите всеки институт да си работи в своята си посока?

Има общо направление, но и самите институти достатъчно добре се ориентират в някои насоки. Например в Института по земеделие в Карнобат са създали сортове ечемик, които са включени в сортовата листа на Турция и са на доста високи места по продуктивност. 

В същото време в този институт работят и по сортове, които са за биологично земеделие, както и по сортове за биодинамично земеделие, което ще бъде следващия етап след биологичното земеделие. Те се ориентират достатъчно добре и знаят къде и какво да се случва, но в същото време имаме и обща позиция, особено по отношение на биологичното производство.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close