Разрешават директните продажби на храни във всички съседни на производството области

0

Съществени промени в Закона за храните, които регламентират директните доставки, ще позволят на хората да търгуват по-свободно с произведени от тях продукти и суровини.

“Очакваме Европейската комисия да разреши поправка, с която да се разширят директните доставки на малки количества първични продукти не само на територията на административната област, в която се намира производството, но и в съседните административни области”, каза експертът от аграрното министерство д-р Димитър Димитров по време на първия форум, посветен на стартъпите в хранително-вкусовата промишленост EIT Food Startup Awareness Event в София.

Форум EIT-Food-Startup-Awareness-Event

EIT Food Startup Awareness Event продължава и утре

Това означава, че ако производител на бяло саламурено сирене има обект в област Ямбол, той ще може да го продава и на територията на съседните области Сливен, Стара Загора, Хасково и Бургас. В момента по Наредба 26 законодателството позволява директни продажби да се извършват в основната административна област, където е производството, както и само в една съседна.

Д-р Димитър Димитров

Д-р Димитър Димитров разясни очакваните промени

“Ако получим зелена светлина, това ще е огромен напредък”, коментира д-р Димитров. Той не уточни дали става дума само за лансираните преди година от аграрното министерство продажби на продажба на продукти от овче, козе и биволско мляко, или промяната ще засегне всички продукти. Очаква се с нотификацията да се разрешат и директните продажби на храни от растителен произход.

Експертът припомни, че Законът за храните е приет от правителството през 2017 г., тогава мина и на първо четене в Народното събрание. Забавянето на окончателното му приемане се дължи на нуждата от комуникации със структури в Брюксел, а в процеса на нотификация са се наложили неколкократни прецизирания. Процедурата за нотификация вече почти е приключила.

EIT Food Startup Awareness Event продължава и утре в Бизнес център “Витоша” на бул. Черни връх 47 в София. Събитието се организира от EIT Food – Европейският институт за иновации и технологии в храните, съвместно с Институт за агростратегии и иновации. В програмата му е и конференция, посветена на темата “Иновации и предприемачество в агро-хранителната система в България”.

Споделете.

Коментирайте

Close