Вкуси България със SlowTours.bg

Схеми за качество ще насърчават производството на храни „Планински продукт“

0

Производството на храни с означение „Планински продукт“ ще бъде насърчавано чрез прилагането на схеми за качество, предвидени в новата Обща селскостопанска политика 2021-2027 г.

Подпомагането създава възможност за местните производители да повишат имиджа на своите продукти,  осигурява достъп до нови пазари и  позволява повишаване на цените на реализация на регистрираните с означението продукти, заяви заместник-министърът на земеделието Георги Събев пред фермери на среща в община Троян.. „Целта на подкрепата е популяризиране и разширяване маркетинга на тези храни“, допълни Събев.

Планински продуктВсички регистрирани пчелари, животновъди и земеделци, включително и производители на билки и гъби, могат да използват означението, ако отговарят на изискванията за регистрация. „България има потенциал да регистрира повече храни като „Планински продукт“ в европейските регистри“, категоричен бе зам.-министър Събев. Той обясни, че означението за качество се използва само в няколко държави членки, като от две години насам и нашата страна има тази възможност.

Споделете.

Коментирайте

Close