Робот дои крави по 180 пъти на ден (ВИДЕО)

0

Холандци разработиха уникален робот за доене на крави

За коренните градски жители, които до последно не са сигурни откъде се взима млякото в магазина, напомняме – то се получава не от нефт, както някой може да си помисли, а от крави. Добива се чрез доене. Това може да се прави по стария начин – с ръце, потопени във ведрото, или пък с доилен апарат при участието на оператор, може дори и с доилен робот.

Lely Astronaut A4

Холандската компания Lely, дългогодишен производител на селскостопанска техника, създаде ново поколение доилен робот за крави –  Lely Astronaut A4. Думата “астронавт” в наименованието не е случайна – тя намеква както за космическите възможности на апарата, така и за цената му.

Lely предлага не просто автоматизация на доенето, а роботизирана ферма със система за контрол на животните. Кравите са обозначени с инфрачервен код и при хранене, доене и други процедури, електронната система разпознава всяко животно и води статистика за него.

Lely Footer

Преди доенето всяка крава влиза в специален бокс. За да влезе вътре, тя е привлечена от храна. После вратите се затварят, а към вимето се приближава манипулатор. Машината го подготвя за доенето, а млякото по специален шланг постъпва в резервоар.  Ултрамодерният доилен робот изследва съдържанието на мазнини и протеин в млякото, освен това по определени показатели веднага може да засече болните крави.

Роботът има и много допълнителни функции, като например да претегли животното по време на доене. Апаратът е с капацитет 180 издоявания дневно, като обслужва трикратно 60 крави.

Предимствата на машината са различни – увеличава се добивът на мляко средно с 10-15%, инвестицията се възвръща, а гранционният срок е впечатляващ. Цената на робота е $210 000.

Споделете.

Коментирайте

Close