Нов робот може да бере пипер по 20 часа на ден

0

Изследователи от Европа и Израел са създали робот, който може по 20 часа на ден да бере пипер в оранжерия. Прототипът, наречен Sweeper, е подкрепен от Европейския съюз като част от програмата за иновации „Хоризонт 2020“.

За да бере пиперки роботът Sweeper използва камера, която може да разпознае цвета на чушките. След това компютърното зрение помага на робота да реши дали плодът е узрял. Ако е готов за бране, роботът прерязва дръжката и поставя пиперката в кошница.

Откъсването на една чушка отнема около 24 секунди като създателите на робота твърдят, че целенасочено са забавили движенията му с цел безопасност. Sweeper е оборудван и с LED светлини, така че да работи по всяко време на денонощието около 20 часа на ден. И все пак, роботът е далеч от съвършенството – точността му е до 61% при брането на узрелите пиперки. Създателите му очакват търговската версия на робота да бъде достъпна след три до пет години.

Роботът Sweeper не е единствената машина за прибиране на реколтата. Argobot тества устройство, което бере ягоди, а Green Robot Machinery разполага с робот за бране на памук. Израелската компания MetroMotion работи с робот за беритба на домати.

Според Market Engine Engine пазарът на селскостопански роботи се очаква да достигне 75 млрд. долара до 2025 г. Недостигът на работници в земеделието е проблем, който продължава да расте. Проучване на Федерацията на земеделските бюра в Калифорния показва, че 55% от 762 анкетирани фермери се оплакват от липса на квалифицирани работници. Ето защо учените работят по роботи, които да компенсират това.

Създателите на Sweeper се надяват, че роботът не само ще помогне да се противодейства на недостига на работна ръка в земеделието, но и да намали изхвърлянето на продукция.

Споделете.

Коментирайте

Close